Фиктивните ученици в „Цветните“ – пропуск на законодателството

cvetnite

Фиктивните ученици в асеновградската професионална гимназия по цветни метали, за които съобщиха от просветното министерство, не са нелегитимни, категоричен е директорът на учебното заведение Йордан Диков. Те всъщност са си съвсем реални, посочи пред DCNEWS той.

Диков е на този пост от декември миналата година и е бил назначен след пенсионирането на предишната директорка. Когато встъпил в длъжност, установил несъответствието. А именно, че от 128 записани ученици в свободна форма на обучение, на сесии и изпити се явяват само 32-ма.

Забелязах нещо, тъй като от няколко години едни и същи хора с в един и същи клас – примерно 12 – 13 човека за 4-5 години са все в 11 клас. Това е неправилно според мен, крайно време е и институциите да поемат ангажимент, категоричен е Йордан Диков.

Директорът отстранил от документацията фиктивните ученици и оставил само тези, които реално идват на занятия. Но тази година отново се сблъскал с подобен проблем.

По същия начин аз оставих 29 ученика в самостоятелна форма, които са за първа и най-много за втора година в един и същи клас. Другите имат право да се явяват на сесия, но не са записани и не получаваме финансиране от държавата за тях, допълни Диков.

Държавата заплаща за всеки ученик по 320 лева, което не е малка сума, твърди директорът. Според него обаче това, че не са записани никъде в документацията на училището, им пречи те да се явят на матура, ако все пак са си взели изпитите.

Шефовете на професионални гимназии настояват да бъде променена нормативната уредба и се надяват това да стане с новия закон за образованието. В момента в гимназията се обучават 550 ученици. От тях 390 са в дневна форма, 127 учат задочно, а 29 – самостоятелно.

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top