Филм за св. Лука открива майските празници в Асеновград

Майските културни празници на община Асеновград ще бъдат открити с прожекция на филма „Светителят хирург“. Това ще се случи утре – на празника Преполовение, от 19.00 часа.

Голямата зала на читалище „Родолюбие“ в Асеновград ще приеме при вход свободен всеки, който желае да се докосне до свети Лука Кримски чрез филма „Светителят хирург“. Това ще е единственият православен филм, който ще бъде включен в 20-дневната програма на Майските културни празници на Асеновград, който е известен с това, че има около 100 храма на своя територия, както и 5 от големите български манастира около него. Целият екип, който е работил по „Светителят хирург“ са асеновградчани и това, според автора Ангел Бончев ще бъде една изключително емоционална среща.

„Прожекциите на филма винаги са безплатни, така както свети Лука е лекувал безплатно пациентите, които са нямали възможност да си платят за преглед или операция, така и филма ще достига до техните сърца безплатно, защото свети Лука не е наш, той е на хората“, допълни авторът на филма „Светителят хирург“, който разказва хронологично живота на светеца. В него са включени двама живи негови роднини, които разказват своите спомени за свети Лука. Той е сред най-почитаните православни светци на ХХ век (архиепископ, изповедник, мъченик и безсребреник). Освен това е сред водещите хирурзи на века заради откритията му и разработките в сферата на местната упойка (т.нар. регионарна анестезия). Благодарение на свети Лука в днешно време ние се ползваме от неговите трудове.

Според пловдивския митрополит Николай всички факти около живота на светеца говорят, че той ревностно се е борил за човешкия живот, защото обичал хората. „Свети Лука е откривал във всеки човек Божие създание и го е виждал точно така, както го вижда сам Бог – не ценен, а безценен”, казва още митрополитът. Според него днес често медицината се превръща в бизнес и губи предназначението си. По думите му свети Лука трябва да е пример за съвременните и бъдещите лекари.

Подобни статии

Top