Филм на Сорентино на Киномания в Пловдив

Киномания в неделя започна от 11:00 часа в Зала 1 с детския филм “Ваканциите на малкия Никола”.

От 16:45 часа пловдивчани могат да гледат филма “Франкофония”. Франкофония разказва как френското общество и немските окупационни войски гледат на културата – а оттам и на самите себе си – по време на Втората световна война. Съчетавайки възстановки и архивни кадри, Сокуров изгражда сюжета около музея Лувър. Проницателна, поетична и ясна визия за това как свободата, равенството и братството се проявяват по време на окупацията.

Oт 18:30 часа е прожекцията на великолепния нов филм на Паоло Сорентино – “Младост”. След като грабна „Златен глобус“ с филма си “Великата красота” Сорентино ни пренася сред съвършената лятна идилия на Швейцарските Алпи, в спа хотел, където всеки от героите се е озовал по различни причини. Младост акцентира върху дълбоките връзки между семействата и приятелите и потребността от човешко разбиране, а вещата режисура провокира виртуозни изпълнения от всички звезди, сред които Майкъл Кейн и Харви Кайтел.

“Г-н Холмс” ще бъде на големия екран от 20:45 часа. Авторитетният Сър Йън Маккелън работи отново с режисьора Бил Кондън след Богове и чудовища в този филм за прочутия детектив в късните му години. Въпреки че вече е на 90, Шерлок Холмс въобще не е укротил бързата си мисъл. Той решава да разнищи стар, 30-годишен случай, който касае изчезнала жена и странен музикален инструмент и е довел до грешката, която е коствала оттеглянето му от занаята.

В Зала 2 от 18:00 часа ще бъде прожектиран документалният филм “Големият музей”. Ще надникнете зад кулисите на Музия за история на изкуството във Виена. Удоволствие е да се следва камерата по време на дългите й разходки из впечатляващите зали и добре подредените трезори, да се слушат кураторите на експозициите и да се намали малко темпото покрай реставраторите. Филмът показва сложният баланс между поддържането на една достолепна институция на паметта и предлагането на модерно културно обслужване, без да раздава присъди.

 

Подобни статии

Top