Философията си за смеха показва Ишхан Нигохосян – Шани във „Възраждане“

11042959_10153282109130809_4801142114312635671_n

Пловдивската галерия „Възраждане“ представя  тази вечер от 18:00 ч. изложбата на художника-хуморист Ишхан Нигохосян – Шани, озаглавена  „Философия на смеха“.

Ишхан Нигохосян е от най-известните, интересни и любопитни живописци – хумористи на България. Неговите рисунки и картини, в които, почти винаги е заложена вицова идея, интелигентно и находчиво разработена, са като топли залчета смях. Често този смях опира в сатирата, а понякога и в романтично – еротично начало, примесено и със сантименталност.

Въпреки, че смехът е главното оръжие и поприще на твореца, той никога не злоупотребява с него, не го принизява до празно и неуместно кикотене. При Ишхан всичко е елегантно, стилово издържано, с изявяване на висока култура и осмисляне, с една доброта на смеха, с прекрасен замах на рисунката и с великолепното му усещане за смешното.

А от нас се иска единствено, поне малко чувство за хумор, посочва галеристката Краси Алексиева.

За автора:

Ишхан Нигохосян (Шани) е роден на 8 май 1950 г. в гр.София. През 1966 г., едва 16-годишен, отпечатва първата си карикатура във в. „Средношколско знаме“. Следват множество публикации в различни печатни издания. Творбите му са предимно в сферата на живописатирата, графиката и карикатурата. Негови карикатури са публикувани във вестници „Средношколско знаме“, „Народна младеж“ и „Стършел“, както и в списание „Карикатура“.

Носител е на редица награди от различни конкурси в Канада, Турция, Германия и България, включително първа награда в карикатурната изложба „Човека и автомобила“. Първата му самостоятелна изложба е през 1981 г. Има множество участия в изложби в България и чужбина. Негови творби са собственост на частни колекционери от САЩ, Германия, Канада, Белгия,Франция, Испания и Швейцария. Редовен участник в изложби и пленери на тема „Живописатира“ в София, Габрово и Горна Оряховица.

През юли 2004 г., в изложбата „Живопис-Сатира”, организирана от СБХ, Ишхан Нигохосян получава Първа награда за кинетичната творба „Лудата картина”, която създава съвместно с Емил Лазаров.

Той е включен в арт-проекта „Българските автори“. Една от последните му изложби до момента бе през 2011 г. в галерия „Пунто Арт Базар” и е посветена на най-постоянната тема в творчеството му – „Дон Кихот и Санчо Панса“.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top