Фолклорен спектакъл в Асеновград за Деня на Независимостта (СНИМКИ)

Асеновградчани отбелязаха 107-та годишнина от обявяването на Независимостта на България с грандиозен фолклорен спектакъл „Били са сватби по нашенско” на клуб за танцово изкуство „Везеница”- Асеновград, Нареченски бани и Пловдив.

Чрез песни и танци професионалистите от трите състава „Везеница” успяха да пресъздадат народните традиции и обичаи по време на българската сватба. Празничният спектакъл започна с „Големите гайди” на Асеновград с ръководител Стефан Янев. В края на въздействащото им изпълнение последваха бурни овации за талантливите гайдари. Тържественият 22 септември в Асеновград завърши с дълго и кръшно право хоро на площад „Акад. Николай Хайтов”.

В навечерието на Деня на Независимостта, Асеновград бе домакин за трета поредна година на Фолклорния фестивал „Маврудово хоро” с участието на „Фолклорен керван”.

За местните, фестивалът символизира народната традиция и българската свобода и независимост, където хората се хващат ръка за ръка и се впускат в народните ритми и забравят неволите. Празникът символизира и началото на гроздобера. Затова и участниците се събраха първо на паметника на най-големия винар в региона – Аристи Чорбаджака, откъдето тръгнаха на фолклорно шествие из улиците на Асеновград до площад „Акад. Николай Хайтов”.

Там всичките 9 състава показаха своите умения в областта на българските народни танци. Кметът на община Асеновград д-р Емил Караиванов връчи специални грамоти на всички ръководители на съставите, взели участие в тазгодишното надиграване „Маврудово хоро”.

За прекрасните български танци и фолклорната фиеста, която сътвориха, групите получиха и по едно буре червено вино от Асеновград.

Подобни статии

Top