Фондация „Инди-Рома“: 99% от ромските жени бити ежедневно

indi roma

Насилието при ромските жени е ежедневие, а те го приемат като нещо нормално. Това оповестиха от Социална фондация „Иинди-Рома 97“, която стартира проект „Заедно в службата на обществото – помощ за ромските жени срещу домашното насилие“. По проекта ще бъдат изградени два центъра – в Куклен и Розино, където малтретираните жертви ще получават помощ и консултации от психолози и юристи. От фондацията ще влязат и в 10 училища в райони с концентриран ромски етнос, за да разясняват на младите момичета правата им.

В момента 99% от ромските семейства мъжете бият жените ежедневно. Причините са различни – от ревност, до пиянство, а жертвите възприемат побоищата и психологическия тормоз като нещо нормално, като „слънцето и въздуха“, коментира Албена Костадинова, председател на фондация „Инди-Рома 97“.

На нас ромските жени, нашите мъже гледат като на втора ръка хора, защото ние сме тези, които трябва да работим, трябва да раждаме деца и да ги гледаме и да носим парите в къщи, подчерта Костадинова.

Тя посочи, че в ромската общност има много случаи на домашно насилие. По думите й то е ежедневие за ромските семейства, а децата наблюдавали родителите си и също се превръщали в насилници след време. Самата тя също е била свидетел на тази тенденция в собственото си семейство.

По проекта на стойност близо 50 хиляди евро, финансиран от Норвежкия финансов механизъм, ще се търсят последиците от насилието сред жените, а юрист, психолог и социолог ще разговарят с жертвите. Ще се организират конференции и срещи, на които ще се разяснява проблема.

Да вземем за пример ранните бракове. Това не е ли е един вид насилие над детето? Защото детето не е зрял човек да решава дали ще се ожени или не. Родителите са тези, които ги женят на 14-15 години. Родителите са тези, които ги карат да раждат деца, за да вземат социалните помощи на детето да се издържат. Това е по-страшно от физическото насилие, допълни председателката на фондация „Инди-Рома 97″.

Тя разказа за майка на две деца от село в района на Куклен, която още няма 30 години, но е насилвана редовно от мъжа, с който живее и който е по-възрастен от нея с 10 години. Жената била пребивана системно, като при един от пиянските запои на мъжа си, паднала на земята и била приета в болница.

С този проект се надяваме да отворим очите на жертвите, за да могат да потърсят помощ, заключи Албена Костадинова. По думите й жените се срамували да говорят за проблема. Изпитвали срам, че за насилието над тях ще научи цялата общност, в която живеят. За тях разгласата била равносилна на смърт.

Те приемат побоя и ревността. Представяте ли си ромка да седне в компания с мъже? После започват скандали: Ти каква работа имаш с тия? Сигурно някой от тях ти е любовник, разказва Албена Костадинова.

Проектът е подкрепен от Областна администрация – Пловдив.  Оттам твърдят, че трбява да се увеличи чувствителността на обществото по проблема за насилието.

В рамките на проекта фондацията ще заснеме 10 филма с жертви на насилие, в някои от които те ще бъдат подменени от актьори.

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top