„Пловдив 2019“ продължава работата си по проекта „Тютюневия град“

На 21 март се открива онлайн платформата на проекта „Тютюневия град”, по която екипът на фондация „Пловдив 2019” работи от края на миналата година. В платформата са събрани историята, разказите и спомените за Тютюневия град, добрите практики от света, тя е също и място за споделяне на визии, проекти и възможности за неговото бъдеще.

Според програмата на Пловдив като Европейска столица на културата 2019 Тютюневият град е най-вече територия за акции и намеси в публично пространство и повод и тема за обществен дебат. Събитията от последната седмица доказаха необходимостта от такъв дебат.

Какъвто и да е законовият статут на тютюневите складове, фондация „Пловдив 2019“ е против тяхното разрушение и се стреми да вдъхнови и повиши ангажимента и отговорността на гражданите към тях, да разшири знанието за тяхното историческо и културно значение. Събарянето на още един склад за съжаление съвпадна с пореден етап от дългосрочния проект на фондацията и началото на платформата.

С платформата „Тютюневия град“ предоставяме възможност за конструктивно и положително развитие на разразилата се обществена активност, благодарение на която спря разрушаването на сградата. На базата на разработването на този сайт и активно участие на граждани в него, екипът на фондацията ще надгражда проекта за „Тютюневия град“, част от който е и стартирането на кампания за набиране на средства, с които да се заяви гражданската воля спрямо функцията и облика на тютюневите складове.

Онлайн платформата “Тютюневия град” (http://tobacco-city.plovdiv2019.eu/) е проект на Фондация “Пловдив 2019”, осъществен съвместно с i-creativ студио и с любезното съдействие на:  Пенка Калинкова, БНТ 2 – Пловдив, Държавен Архив – Пловдив, Йоханнес Артинян, арх. Руси Делев и гл.ас.д-р арх. Велина Панджарова, ръководител Катедра „История и теория на архитектурата“ към УАСГ.

Откриването на платформата „Тютюневия град“ се организира съвместно с младото пловдивско издание Нула32 и е съчетано с представяне неговия брой, посветен специално на тютюневите складове „С дъх на тютюн“. Събитието ще се състои на 21 март (понеделник) от 19.00 ч. в клуб Stage 51 и включва презентации и неформални дискусии, както и съпътстваща изложба, разположена на площад Централен.

Подобни статии

Top