„Пловдив 2019″ продължава работата си по проекта „Тютюневия град“

tutunev_protest (16)

На 21 март се открива онлайн платформата на проекта „Тютюневия град”, по която екипът на фондация „Пловдив 2019” работи от края на миналата година. В платформата са събрани историята, разказите и спомените за Тютюневия град, добрите практики от света, тя е също и място за споделяне на визии, проекти и възможности за неговото бъдеще.

Според програмата на Пловдив като Европейска столица на културата 2019 Тютюневият град е най-вече територия за акции и намеси в публично пространство и повод и тема за обществен дебат. Събитията от последната седмица доказаха необходимостта от такъв дебат.

Какъвто и да е законовият статут на тютюневите складове, фондация „Пловдив 2019“ е против тяхното разрушение и се стреми да вдъхнови и повиши ангажимента и отговорността на гражданите към тях, да разшири знанието за тяхното историческо и културно значение. Събарянето на още един склад за съжаление съвпадна с пореден етап от дългосрочния проект на фондацията и началото на платформата.

С платформата „Тютюневия град“ предоставяме възможност за конструктивно и положително развитие на разразилата се обществена активност, благодарение на която спря разрушаването на сградата. На базата на разработването на този сайт и активно участие на граждани в него, екипът на фондацията ще надгражда проекта за „Тютюневия град“, част от който е и стартирането на кампания за набиране на средства, с които да се заяви гражданската воля спрямо функцията и облика на тютюневите складове.

Онлайн платформата “Тютюневия град” (http://tobacco-city.plovdiv2019.eu/) е проект на Фондация “Пловдив 2019”, осъществен съвместно с i-creativ студио и с любезното съдействие на:  Пенка Калинкова, БНТ 2 – Пловдив, Държавен Архив – Пловдив, Йоханнес Артинян, арх. Руси Делев и гл.ас.д-р арх. Велина Панджарова, ръководител Катедра „История и теория на архитектурата“ към УАСГ.

Откриването на платформата „Тютюневия град“ се организира съвместно с младото пловдивско издание Нула32 и е съчетано с представяне неговия брой, посветен специално на тютюневите складове „С дъх на тютюн“. Събитието ще се състои на 21 март (понеделник) от 19.00 ч. в клуб Stage 51 и включва презентации и неформални дискусии, както и съпътстваща изложба, разположена на площад Централен.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top