Фонтаните в Цар-Симеоновата градина запяват в края на май

Пеещите фонтани готови до май

В края на май ще бъде пуснато в експлотация езерото с Пеещите фонтани в Цар-Симеоновата градина. Това обяви кметът Иван Тотев, който днес извърши инспекция на парка. Цялото езеро ще бъде запълнено с вода за първи път от 35 години.

Атракцията ще бъде сходна с водни съоръжения в Дубай, защото фирмата изпълнител е реализирала свои проекти и в азиатската страна. Подготвят се 4 шоу програми в рамките на 20 минути с различни мелодии.

През следващата седмица ще бъдат уточнени мелодиите за Пеещите фонтани, след което в Канада ще бъде създаден софтуерът, който ще управлява съоръжението в синхрон звук и светлина. През следващите години община Пловдив ще има възможност да променя мелодиите. Първите, които ще бъдат представени на пловдивчани и на гостите на града, ще бъдат със симфонична музика. Съоръжението ще бъде най-голямото в България.

„Това съчетание с огромна водна площ  над 6 декара с три вида фонтани и над 20 метра струя го няма в България. Аз лично съм абсолютно убеден, че това наистина ще бъде една от най-големите туристически атракции в града“, заяви кметът Тотев.

Паркингът за автомобили до библиотека „Иван Вазов“, който се използва от близкото заведение, ще бъде преобразуван в зелена площ, част от целия парк. Тотев е категоричен, че политиката на община Пловдив се развива в посока увеличение на тревните пространства.

Започва и реконструкцията на тротоара на улица „Авксентий Велешки”. Част от настилката ще бъде положена със средства от ремонта на Цар Симеоновата градина, а от западната страна ще се продължи с пари от бюджета.

Подобни статии

Top