Форбс: Меркел е най-влиятелната жена за шеста поредна година

Германският канцлер Ангела Меркел беше обявена от списание „Форбс“ за най-влиятелната жена в света за шести пореден път. България също има свой представител в лицета на Ирина Бокова.

Годишната класация включва 100 жени от 29 държави. Сред тях има дами в сферата на политиката, икономиката, технологиите, както и 12 световни лидери, 32 изпълнителни директори и 11 милиардери. Те са подредени в класацията на базата на своето състояние, интерес от страна на медиите към тях, сфера на влияние и въздействие върху обществеността, пише ДВ.

Тази година най-младата жена в класацията е изпълнителният директор на „Yahoo“ Мариса Майер, която е на 41 години и заема 55-а позиция. Най-възрастната дама пък е британската кралица Елизабет Втора.

Тази година тя отпразнува своя 90-и рожден ден, а в класацията на „Форбс“ се нарежда на 29-о място.

Досега Меркел е била обявявана за най-влиятелна жена от „Форбс“ общо 11 пъти от началото на публикуването на класацията през 2004 г. Тази година обаче признанието за канцлера идва на фона на значително ниска електорална подкрепа за трипартийната управляваща коалиция в Германия.

Според скорошно проучване на социологическата агенция INSA подкрепата за нея за първи път е паднала под 50%.

Канцлерът също така през последната година беше обект на нарастващи критики заради позицията й спрямо мигрантите, идващи към Европа. Тя обяви, че Германия ще приеме всички сирийски мигранти, които искат да дойдат в страната.

Според „Форбс“ жените в тазгодишната класация контролират доходи в размер на 1 трлн. долара и оказват влияние върху 3,6 млрд. души по света. След Меркел челната петица се допълва от бившия държавен секретар и настоящ кандидат за президентската надпревара в САЩ от Демократическата партия Хилари Клинтън. На трето място е друга дама от САЩ – Джанет Йелън, която отговаря за Федералния резерв на страната. На четвърто място е Мелинда Гейтс – съпруга на Бил Гейтс и съпредседател на благотворителната фондация „Бил и Мелинда Гейтс“. Пета застава изпълнителният директор на „Дженерал Моторс“ Мери Бара.

През 2016 г. в класацията Китай отбелязва свой рекорд, след като вече има цели девет дами в списъка. В същото време тази година от класацията отпадат дами като бившия бразилски президент Дилма Русеф.

На 89-о място се нарежда и българският кандидат за поста генерален секретар на ООН Ирина Бокова. В своето представяне за нея „Форбс“ посочва, че тя е един от застъпниците на европейското единство, равенството между половете и образование.

Според изданието също така нейното име се свързва с добри шансове за получаването на най-високия пост в ООН след оттеглянето на досегашния генерален секретар, чийто мандат изтича следващата година.

Източник: rozali.com

Подобни статии

Top