„Фортисимо клас” отново показва на децата музикалните инструменти - DC news

„Фортисимо клас” отново показва на децата музикалните инструменти

Днес ще бъде първият час по програмата „ Фортисимо клас”, която продължава и през новия сезон в Пловдив. Той ще се проведе по изключително забавен начин от цигуларя Хари Ешкенази в ІV клас на СОУ „Симон Боливар”. Преподаватели на четвъртокласниците ще бъдат музикантите от Държавна опера Пловдив, която през 2014-2015 работи по няколко образователни програми, насочени към деца и младежка публика – „Госпожа Опера”, „Графити Опера” и „Фортисимо клас”.

Целта на проекта е професионални музиканти да запознават четвъртокласници с класически музикални инструменти като цигулка, виолончело, флейта, кларинет, валдхорна, тромпет, ударни инструменти. Включени са училищата СОУ „Симон Боливар“, СОУ „Черноризец Храбър“, ОУ „Душо Хаджидеков“, ОУ „Алеко Константинов“ .

В обектива на всеки урок вниманието на децата се насочва по модерен начин към устройството, историята и най-характерните особености на дадения инструмент, както и многобройните негови приложения в различните музикални жанрове, както класически, така и най-съвременни. Всяко дете ще може да се докосне истински до инструмента и да опита за първи път как се ражда музиката.

„Фортисимо клас” се осъществява със съдействието на фондация Америка за България по идея на Максим Ешкенази. Традиционно програмата завършва с голям концерт за всички участници.

 

Подобни статии

Top