Форум обсъжда правата на хората с увреждания в Пловдив

Зам.-министърът на правосъдието Вергиния  Мичева – Русева пристига в Пловдив, за участие в Кръгла маса на тема „Новата концепция за дееспособността според Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания” организира днес Сдружение „Паралелен свят“. Форумът ще се проведе в заседателната зала на Община Пловдив.

Целта на Кръглата маса е да бъдат представени позитивните практики в Пловдив в работата с лица с интелектуални затруднения по Програмата „Следваща стъпка“. Ще бъдат дискутирани също режима на запрещението според действащото българското законодателство и проекта на Закона за физическите лица и мерките за подкрепа.

Проектът ще въведе нов подход в упражняването на права от хора с интелектуални затруднения и психично-здравни проблеми, като замени режимите на поставяне под запрещение с адекватна на съвременната ни система от мерки за подкрепа и защита, които да гарантират упражняването на основни човешки права от хора с увреждания, съобразно техните предпочитания и желания.

Форумът ще бъде открит от ресорния зам.-кмет Георги Титюков. Зам.-министърът на правосъдието Вергиния  Мичева – Русева ще представи проектозакона за физическите лица и мерките за подкрепа. Директорът на Българския център за нестопанско право Надя Шабани пък ще разясни визията и принципите на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания.

 

 

Подобни статии

Top