Фотоизложба и пачуърк в Асеновград за Деня на будителите - DC news

Фотоизложба и пачуърк в Асеновград за Деня на будителите

С фотоизложба, озаглавена „България в блясък. Възрожденци и възрожденски градове” започнаха празниците, посветени на Деня на народните будители в Асеновград. Експозицията беше открита от автора – Тошо Пейков. Докторът по социология , който разказа на присъстващите за идеята и историята на впечатляващите фотоси.

За 39 месеца те са гостували на 39 места в Европа, Азия и България. Асеновград е тяхната юбилейна 40-та спирка. Били са в Европейския парламент в Брюксел, в Баварския Ландтаг в Мюнхен, в Берлин, Хоф и Елванген в Германия, в Народното събрание и в галерия „Средец” на Министерството на културата в София, в Браила, Босилеград, Одрин, Ереван, Русе, Пловдив и др. След Асеновград експозицията продължава пътя си към Добрич, Канбера, Чикаго.

Изложбата представя български личности, свързани с нашето Възраждане и допринесли са събуждането на българския дух. Сред тях са Христо Ботев, Васил Левски, Георги Раковски, Паисий Хилендарски. Включени са също изгледи от най-големите български манастири, сред които и Бачковския, показани са и фотоси на картини от паметни батални битки от нашата история.

„История на християнството по Българските земи“, „Българският принос към Световното наследство“, „Владетели и дворци на Третото Българско Царство“ са предишните теми на поредицата „България в блясък“. Фото-паната представят български обекти, поставени под закрилата на ЮНЕСКО, дворци, манастири и най-прекрасни икони от Самоковската, Тревненската и Банската школа с внушителни размери. Мотото е: „Да включим още български обекти в списъка на ЮНЕСКО!”.

Авторът на нестандартната изложба подари две книги на Градска библиотека „Паисий Хилендарски” – албумите „Рилският манастир” и „Св. Алксандър Невски”, които представят в снимки два от най-впечатляващите храма на България.

Малко преди откриването на тази изложба, посетителите в Градска библиотека имаха възможността да се запознаят с творчеството на Унгарското сдружение по пачуърк. Пъстрата експозиция представя различни пана, създадени от цветни кръпки. В миналото по този начин са се правели различни покривки, завивки, юргани и дори килими и пътеки.

И двете изложби ще останат в Асеновград до 27 ноември.

 

 

Подобни статии

Top