Фотосесия с автентични носии в сърцето на Стария Пловдив (СНИМКИ)

retro_foto123 (2)

Единственото място за снимки отпреди няколко века в Стария Пловдив преобразява млади и стари, гости и жители на града, българи и чужденци и им дава възможност, макар и за кратко, да се превъплътят в моми и ергени, римски пълководци или византийци.

Всеки, който пожелае може да се фотографира на фона на автентичната обстановка в сърцето на Стария Пловдив. Екипът на ретро фотото е съставен от амбициозни и позитивни млади хора, които в момента разкриват и научават тайните на професионалната фотография.

Преди време журналисти от японско списание се свързват с екипа на ретро фотото, за да снима по проект, свързан с отразяването на културата на различни страни в цяла Европа. Моделът на изданието, известна японска звезда, идва със свой личен фризьор и гримьор, облича се в автентичните български носии, и така Пловдив се превръща в част от културното пътешествие.

Собственик на ретро фотото е Любен Баков, който дълго време преди отварянето му, събира автентични костюми и ги реставрира. В ретро фотото може да се снимате както с автентични фолклорни носии, така и с тоалети от римския и средновековния период. Народните носии са изцяло автентични, купувани от местни антиквариати или ушити по древни образци, като голяма част от тях са на повече от 100 години.

Цялата идея за фотото е свързана с идеята за популяризирането на историята на Пловдив и региона. Ежедневно тук се спират много хора, като най-впечатлени традиционно си остават чужденците. Наблюденията на екипа са, че и българите много ценят и познават историята си, а от музеите в Пловдив винаги се стремят да помагат за обогатяване на фонда от костюми и аксесоари.

Фотото работи както през зимата, така и през лятото, като в студените месеци действа основно по заявки. Най-желани за снимки са традиционните български носии, които освен че са тежки, се и обличат по специфичен начин. Това е и причината преди две годин, когато фотото отваря врати, екипът да се запознае подробно с детайлите по всеки един костюм.

Само преди броени дни на гости на ретро фотото пристига странстваща финландска група, която екипът дълго ще помни. Докато са се снимали, облечени в традиционни тоалети, финландците са свирили балканска мелодия, което е предизвикало много усмивки и закачки.

Много важна част от екипа на ретро фотото е и симпатичната котка Венета, която понякога дори се включва във фотосесиите. Тя е и основен домакин, който посреща туристи от различни части на България  и света.

Снимки: DCNEWS и Retro photo old Plovdiv

Петя Терзийска

Петя Терзийска следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top