Фотоси показват лицата на хората в униформа през Първата световна

Фотоизложба, посветена на 100-годишнината от Първата Световна война ще бъде открита днес в 18:00 ч. в Дома на културата „Борис Христов” в Пловдив. Тя се организира от Тракийско дружество „Войвода Руси Славов” и Община Пловдив и е под мотото „Първата Световна война – 100 години”.

Изложбата е осъществена с финансовата подкрепа на Министерството на културата и с партньорството на Националния музей за българско изобразително изкуство. Куратор е експерт-фотографът Иво Хаджимишев, а съставител – известният български военен историк професор д-р Светлозар Елдъров.

Експозицията включва 45 пана с общо 48 снимки, композиционно свързани една с друга. Фотосите са автентични, от времето на събитията и са подбрани от три лични албума, вече собственост на Дружеството. Единият от албумите е на офицер от 55-ти пехотен полк на 10-та Беломорска тракийска дивизия; вторият албум е на офицер от Лейбгвардейския кавалерийски полк, а третият албум е на генералщабен офицер, с малко име Алекси, завършил Първата световна война със звание генерал.

Фотосите са снимани от неизвестни за нас професионални фотографи, мобилизирани на фронта. Запечатали са мигове от военновременното ежедневие на българската войска по фронтовете в Беломорието в годините на Първата световна война (1915 – 1918). Те са както от първата бойна линия, така и от моментите на почивка в ежедневието на българските войници. Показват моменти от бойните действия на Българската армия в направлението Струма – Марица в Западна Тракия и включват населените места – Фере, Серес, Макри, Тахино езеро Те са както от първа бойна линия, така и от моментите на почивка в ежедневието на българските войници.

Изключителна ценност представляват снимките, които имат надписи. Те съдържат голяма историческа и документална стойност. Върху тях са запечатани специфичните условия на фронтовия живот, напрежението и усилията в продължителната и разорителна Първа световна война, лишенията и ежедневният риск, поставили на изпитание индивидуалния и колективния морал.

Фотосите показват истинското лице на народа, облечен в униформа. Видян през обектива на фотоапарата, на война българинът е такъв, какъвто е и в мирния живот. Той пренася и възпроизвежда около себе си онзи свят, който познава от родното си място.

Фотоизложбата „Първа световна война – 100 години” ще може да бъде посещавана до 20 декември.

 

 

Подобни статии

Top