Французи обиколиха света на колела в подкрепа на болните от МС

Французи обикалят света на колела в подкрепа на МС

Шестима французи обиколиха света на велосипеди в подкрепа на световна кампания за борба с тежката болест Множествена склероза. По време на обиколката си те преминаха и през България, като единствения голям град, в който се спряха бе Пловдив.

Никола, Тома, Беноа и техните приятели са на възраст от 25 до 30 години. Решават да обиколят целия свят, тръгвайки от френския град Лил към Финландия, а след това със самолет до Канада. Оттам на велосипедите преминават през цяла Северна америка до Ню Йорк, през Южна Америка и Южна Африка, Япония и Азия. През Турция те влизат в България и пристигат в Пловдив.

Всичко започна преди 2 години, казвайки си, че можем да повторим опита от първата световна обиколка и да направим втора, за да се срещнем с асоциациите, с които се бяхме срещнали през 2001 година и да видим как са еволюирали хората там и дали има еволюция в лечението на болестта, разказа Ребека Арменова от L`Odyssee de l`spoir.

За първи път такава световна обиколка на велосипеди е направена през 2001 година също с благотворителна цел. Тогава е създадена асоциацията „Одисея на надеждата“, която подкрепя болните от това инвалидизиращо заболяване, което изяжда миелиновата обвивка на нервните влакна. В сегашната обиколка участва и бащата на единия от велосипедистите. 53-годишният Жерар Гиозик страда от МС вече 23 години.
За мен да обиколя света винаги е било мечта. Засега всичко се случва добре. И най-хубавото е, че имаме невероятно време в България, споделя Жерар Гиозик.

Велосипедистите дърпат Жерар, който е  с 90% на инвалидност в резултат на Множествената склероза, на специално пригодено за него колело. Целта им е да вдъхнат кураж на болните от тази тежка болест и да покажат, че въпреки тежките поражения, които тя нанася на организма, те биха могли да живеят пълноценно.

А обиколката им преминава под мотото на една известна мисъл на Алекс Ровира „Тъй като не знаеха, че е невъзможно, те го направиха.“

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top