Френска графиня раздава грах и кренвирши на пловдивски бедняци

Мигрантите са много голям проблем за Германия и като цяло за християнските страни. Това заяви в Пловдив графиня Естер дьо Помери. Според нея, освен нуждаещите се, сред тях има и много такива, които не идват само по икономически причини в Европа. Контеса дьо Помери, която е в Пловдив с хуманитарна мисия, дари на нуждаещи се български болници ТИР с 30 болнични легла. Тя раздаде и благотворителен обяд на над 50 бедни пловдивчани в Международния ден за борба с глада.

В Германия живеят много бедни хора и напливът на нови мигранти от Близкия Изток може да доведе до отнемане на техните права, коментира френската контеса Естер дьо Помери.   Ние живеем в християнски държави и имаме нашият начин на живот, който трябва да пазим. Те идват от друга религия и друг начин на живот, които са странни за нас. Това може да създаде голям проблем, допълни тя.

Графиня Дьо Помери е родена в бедно семейство в швейцарско селце. Учи за акушерка и досега ръководи раждания в рамките на хуманитарните си мисии към Швейцарския Червен кръст. Два дни преди да дойде у нас, контесата е акуширала при две раждания. Познавам бедността, но не помагам само за това, обясни графинята. И раздаде на десетки бедни пловдивчани яхния от грах, задушени кренвирши и хляб.

Идвам веднъж годишно в България да посетя тези болници, на които съм дарила досега помощи. В Пловдив също ще дарим модерни болнични легла за нуждаещите се лечебни заведения, каза още френската благородничка.

Титлата на графинята е с много стар произход и датира още от времената на крал Луи ХVІ. Той наградил с графската титла земевладелците Помери от френската област Шампан, тъй като те произвеждали прекрасни вина.

Оказа се, че освен медицинско, 73-годишната френска благородничка има и музикално образование. Тя е завършила оперно пеене и музикален мениджмънт.

В продължение на 17 години контеса Естер дьо Помери е помагала на българското здравеопазване, дарявала е компютри на университети, играчки на много детски градини и др. Много от даренията й са разпеделени у нас чрез фондация „Качество на живот“.

Графинята ще остане в Пловдив до средата на другата седмица. Освен активист на Червения кръст, тя е посланик на добра воля на ЮНЕСКО и ООН и носител на националния ни орден „Мадарски конник“.

Подобни статии

Top