Френска художничка представя „Отзвук от България“ в Пловдив

Уникална изложба „Отзвук от България“ на френската художничка Елизабет Калмес ще бъде представена утре (26 април) от 19:00 часа в Пловдивска галерия на ул. “Славянска“ №19.

Изложбата ще бъде открита от заместник-кмета по култура и туризъм на община Пловдив Амелия Гешева.

Родена в Люксембург, но живееща в Париж, Елизабет идва за първи път в България през 2013 г., заедно с парижкия хор „Санта Лекс“, ръководен от българския диригент Цветан Добрев. Веднага я грабва красотата на нашите земи, топлината и чарът на традициите ни, цветовете на българските села и манастири. Изпълнявайки една от композициите на Цветан Добрев „Възкресе“ в родния му град Казанлък, Елизабет усеща и разбира, че срещата й с нашата малка страна не е случайна. Ражда се желанието да разкаже със своя език, езикът на живописта, за един красив народ, тръгнал по пътя на новото, на Възраждането, с ръце вдигнати нагоре към Светлината като едно пролетно разцъфнало дърво. Вдъхновена от всичко това, Елизабет създава своя цикъл картини с български сюжети от които лъха музика и мистерия, тишина и енергия.

Според Елизабет Калмес, душата на българския народ най-искрено е изразена в музиката и поезията му. Именно срещата й с българската музика е силата, която я свързва толкова дълбоко с България. Част от прекрасните й творби, които пловдивската публика ще види са посветени на хилядолетния Пловдив.

Изложбата ще продължи до 13 май.

Подобни статии

Top