Хак атаки и фишинг: защита и санкции

Хакерски атаки: защита и санксции

Хакерските атаки и фишингът („phishing” – “зарибяване”, произлиза от fishing – риболов) са тежки компютърни престъпления, които са насочени към техническото увреждане на даден сайт.

Ако сайтът ви стане жертва на хак атака или фишинг, то трябва да бъде пуснат сигнал към ГДБОП. Много от българските сайтове вече са базирани на американски сървъри, а в Щатите техническото увреждане на даден сайт се разглежда като тежко федерално престъпление, коментира пловдивският адвокат Атанас Костов.

Ако български сайт бъде ударен, освен че ФБР се задейства служебно, се сезират и правоприлагащите органи у  нас в лицето на ГДБОП. По думите на адвокат Костов, технологиите днес са толкова развити, че при извършването на хак атака, местоположението на нарушителя може да бъде установено веднага.

Най-новият способ, който хакерите използват, за да не бъдат хванати, е да платят на някой свой чуждестранен колега, който да задръсти пощата ви с милиони писма.Това води до сриване на сайта и уврежда не само техническата част, но рефлектира и върху оптимизацията.

Ако сайтът не е базиран в Щатите или в страна, която предлага 24-часов съпорт на сървърите и няма техническо обслужване в рамките на 48 часа, то това се отразява значително на оптимизацията. Така ако вие сте били на първа позиция, то след тези 48 часа сайтът ви може дори да изчезне от класацията. 

 

Подобни статии

Top