Хванаха Силвия Дънекова с допинг в Рио - DC news

Хванаха Силвия Дънекова с допинг в Рио

Българската лекоатлетка Силвия Дънекова е хваната с допинг на Олимпиадата в Рио. Дънекова е подложена на внезапен извън състезателен тест на 30 юли, малко сред пристигането й в олимпийското село. Два дни по-късно тя минава нова внезапна проверка с даване на кръв и урина.

На 8 август МОК информира състезателката, че при изследването в нейната проба „А“ от 1 август се установява наличие на хормон на растежа. Поискано е отварянето на проба „Б“ и въз основа на това Силвия Дънекова е с временно спрени права. Изследването на проба „Б“ е потвърдило резултата от проба „А“. Съобразно разпоредбите състезателят и МОК ще трябва да изразят своите позиции пред КАС.

Дънекова заяви, че не се чувства виновна за нищо, а неудобна, заради което е попаднала под прицела на Международната антидопингова агенция. Дънекова разказа пред БНТ, че откакто е пристигнала в Рио де Жанейро е била проверявана четири пъти. Първите три проби са били отрицателни, а резултатите от четвъртата сериозно са закъснели. Атлетката заяви, че последната й проба е била тествана шест пъти, като й било обяснено, че в теста има „съмнения за метаболни отпадъци и препарати“. Дънекова бе категорична, че при подобни „съмнения“ атлети от Съединените щати, например, не била били преследвани и наказвани.

Повод за атаката към нея дала самата тя. Лекоатлетката коментира, че преди време е написала възражение срещу методите на Световната антидопингова централа. Причината е, че й направило впечатление, че така нареченият жребий при определяне на това кой да бъде проверен и кой – не, е абсолютно формален.

От Световната антидопингова агенция пристигали направо с готовите списъци, в които тя неизменно попадала. Силвия Дънекова каза, че е напълно абсурдно, след като с нищо не застрашава като резултати фаворитите, изведнъж да започне да бяга за медал.

Министерството на младежта и спорта остро осъди поведението на лекоатлетката.

„Недопустимо е по този начин да се руши имиджа на България и да се слага петно върху целия български спорт!“, се казва в позицията на Спортното министерство.

„Силвия Дънекова и всичките ни олимпийци преминаха обстойно обучение в Националния антидопингов център за актуалните антидопингови правила на Световната антидопингова агенция (WADA) и Международния олимпийски комитет (МОК).

Атлетката бе тествана от нашата Антидопингова организация преди Олимпиадата, а след пристигането си в Рио де Жанейро отново даде проба, като резултатите от тези две проверки са отрицателни.
На 1 август на Дънекова е взета нова проба, която дава положителен резултат за наличието на забранени вещества. Преди началото на Олмпиадата Дънекова представи и програмата си за възстановяване на комисията за мониторинг и медицински контрол на спортистите, които ще участват на Летните олимпийски игри Рио 2016 г. и Летните параолимпийски игри Рио 2016 г. Оттук нататък отговорността за субстанциите, които е приемала състезателката е лично нейна и на лекаря, с когото работи.

До 8 август на българските спортисти, които ни представляват на Олимпийските игри от нашия Антидопингов център са направени 62 уринни и 5 кръвни теста. От международните спортни федерации и Международния олимпийски комитет са им взети още 29 проби.

Някои от състезателите, които са с възможности за спечелване на отличие в Рио са подложени на до 4 проби в България и на до 6 проби от Международните федерации и МОК.

Борбата с употребата на допинг е сред основните приоритети на ММС и ние ще продължим тази битка, като категорично заявяваме, че ще бъдем безкомпромисни към всички, които нарушават правилата на честната игра и чистия спорт“.

Снимка: sportal.bg

Подобни статии

Top