Хелоуин по пловдивски – цени и тенденции (СНИМКИ)

halloween1

Броени дни остават до набиращия все по-голяма популярност празник у нас – Хелоуин. Традицията повелява на 31-ви октомври всеки желаещ да се преобрази в страховит и зловещ образ с помощта на различни видове аксесоари.

И тази година това няма да е изключение. Маски, вещерски шапки, гримове за лице, диадеми с прилепи, различни видове костюми, и разбира се символът на Хелоуин – тиквеният Джак.

Най-търсени тази година са тиквените чантички за лакомства, както и маските установи проверка на DCNEWS в един от магазините в центъра на Пловдив.

Цените на различните артикули варират в широк диапазон – от 2 до 32 лв. Маските най-често започват от цена 2,50 лв. Могат да бъдат открити и по-скъпи на стойност 20 лв.

Ако искате да изглеждате още по-екстравагантно и страховито, тогава задължително трябва да си вземете специални гримове за лице, с които ще се превърнете в успешни подобия на зомбита, вампири, а дамите спокойно могат да влязат в персонажа на Мортиша Адамс от любимото детско филмче „Семейство Адамс”.

Вещерските шапки и тази година са на мода, те са сред предпочитаните аксесоари за празника. Цената им е около 5 лв.

Ако държите промяната на визията ви да е оптимална може да се насочите към покупка на цялостен костюм. От призраци до капитани, а цената им е около 30 лв.

Хит тази година са и „откъснати” силиконови пръсти, които струват 3 лв. „Много хора не знаят историята. Аз също не я знам. Но това е поредния повод за празник”, споделя продавачката на магазина.

Накратко историята на празника е следната:

Хелоуин e маскарад, който се провежда на 31 октомври най-вече в англоговорящите страни Великобритания, Ирландия, Канада и САЩ. Съвпада с честването на католическия ден на Вси светии.

По традиция децата носят страшни костюми, тиквени фенери и обикалят съседите си, като искат бонбони и сладки с предупреждението, че ако не получат такива ще им „изиграят номер“. Древните келти посрещали своята Нова година Сауин в края на октомври.

Те живеели с вярването, че в нощта срещу нея починалите през изминалата година навестяват земята в търсене на живи тела, в които да се вселят. За да се предпазят, келтите гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно – обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията. Събирали се около огньове, запалвани от другите жреци, устройвали гадания.

Хелоуин по света е времето, когато някои хора почитат мъртвите си роднини и приятели, други се обличат като чудовища, за да заблудят и да се предпазят от злите сили, а защо не да си изпросят и някое друго лакомство.

За трети, това е удобен момент за общуване с духове и въобще за всякакви магически практики, тъй като вярват, че границите между световете изчезват и достъпът до скрити сили и стихии е улеснен.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top