Хендмейд козметика отваря сетивата за красивото (СНИМКИ)

Всеки от нас иска да живее природосъобразно, да се храни с чисти продукти и да използва максимално даровете на природата. Антония Славова от Пловдив е един от малкото хора не само в Пловдив, но и в страната, която е избрала здравословния начин на живот за себе си и за своето семейство.

Креативността и желанието да предаде и на останалите своя позитивизъм и енергия, я подтикват да се занимава със създаването на изцяло натурална козметика.

Антония прави сапуни за себе си и семейството си от доста време, а от три години ги разпространява. Всичко започва, когато се ражда детето й, и като всяка грижовна майка започва да търси натурални продукти без химикали.

По същото време съседката й прави сапун за пране, което още повече предизвиква интереса на Антония и тя започва по-задълбочено да търси информация. Постепенно решава да пробва и днес вече прави тоалетни сапуни, кремове, шампоани и лосиони за тяло.

Антония се насочва изцяло към хидратантната козметика, тъй като тя имитира структурата на кожата, по-лека е и няма опасност от запушване на порите.

Основната й професия е графичен дизайнер и за нея визията на козметичните продукти е много важна. Красотата трябва да е навсякъде и естетиката трябва да се търси дори в нещата от бита, смята тя. Сапуните й са истински произведения на изкуството, по време на базари се е случвало дори да ги помислят за сладкиши.

За да се направи качествен сапун първо се определя типа кожа, за който ще служи той, както и дали ще се използва за измиване или за пране. Ако искаме сапунът да е омекотяващ се избира един вид масло, ако предпочитаме да е аериращ – друг вид и след това се съставя рецептата.

По думите на Антония масовият потребител е свикнал сапунът да е по-силно пенлив и затова тя използва масла, които поддържат пенливостта и твърдостта.

След като се отмерят нужните количества на съставките се достига до осъществяване на химическия процес – смесване на мастни киселини с основа. Готовият продукт трябва се остави да узрее, да се нареже и да изсъхне.

Всички съставки, които може, Антония си набавя от страната, защото стои твърдо зад идеята „Изберете българското!“. Кокосово и палмово масло внася от биосертифицирани производители в чужбина, а опитът й вече сам показва дали дадена съставка е подходяща или не.

В момента младата дама разработва формула за декоративна козметика – спирала и червило. Антония не е привърженик на силния и тежък грим, но смята, че е хубаво, когато има повод, дамите да подчертават красотата си, и то с естествени средства.

Хубавото при ръчно изработената козметика е, че можеш да направиш количеството, което е нужно и винаги да добавяш и усъвършенстваш нещата, обяснява Антония.

Много е важно продуктът, който се използва, да е подходящият за кожата. Натуралната козметика е като билките и когато се използва дълго време, лекува различни проблеми. Когато пък кожата е млада е добре да се възстановява, за да не възникват проблеми на по-късен етап.

Матиращ дневен крем с добавени натурални минерали, които дават лек нюанс на кожата, слънцезащитен крем за лятото и почистващ тоник и мляко за лице са само малка част от продуктите ,които Антония създава с много любов и старание.

Антония е привърженик на здравословния начин на живот, вегетарианка е, носи предимно дрехи от памук и избягва да трупа ненужни вещи и да бяга от т.нар. „консуматорство“. В работата си използва 100% биоразградими съставки и се радва, че все повече хора предпочитат естествената натурална козметика пред неизвестните химии, с които е залят пазарът ни.

Подобни статии

Top