Хиляди пловдивчани на крака в чест на „тихия“ лирик Иван Цанев (СНИМКИ)

???????????????????????????????

Хиляди пловдивчани и гости на града се изправиха на крака и бурно аплодираха поета Иван Цанев, който тази година получи отличието „Орфеев венец“ по време на официалното откриване на „Пловдив чете“ на Античния театър.

Почетният консул на Украйна в Пловдив Димитър Георгиев връчи към Орфеевия венец, изработка на Жорж Трак, 5000 лева парична премия на „тихия“ лирик на 70-те години.

Освен традиционната награда за поетично творчество тази година за пръв път бе връчен и приз за художествено оформление на книги „Златна четка“, който отиде при Христо Гочев. Като допълнение към отличието, художникът получи и 2000 лева парична премия.

„Всички ние се опитваме да превърнем Пловдив в зона на духа, която преуспява все повече. Затова и аз всяка година заедно с моите колеги от пловдивските издателства продължаваме да работим за „Пловдив чете“. Не за управляващите, не за кмет и зам.-кметовете, а за вас, за вашите деца, за да могат те да растат в духовна среда“, каза в своето обръщение към гостите си поетесата Божана Апостолова, домакин и основен организатор на събитието.

Фестивалът на книгата „Пловдив чете“ продължава до края на седмицата. Организатор и тазгодишен домакин на събитието е издателство „Жанет 45″, а специален гост е гръцкият писател Христос Христомацидис.

 

 

Петя Терзийска

Петя Терзийска следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top