Хиляди празнуваха 110-ия рожден ден на ПФК Левски (ВИДЕО)

Сдружението „Сини сърца“ подари осветено знаме на футболния клуб

Левски чества днес своята 110-а годишнина, като хиляди хора се събраха на Могилката в градинката до 22-ро училище в центъра на София, където е основан клубът, за да празнуват рождения му ден.

Доброволци сред „сините“ привърженици са дошли още в 05:30 часа сутринта, за да помогнат с украсата на градинката, за да бъде атмосферата наистина празнична.

Официалната част от празненството започна малко преди 11:30 часа, но още преди и след това хиляди хора минаваха и оставяха цветя на Могилката.

Цели семейства, възрастни хора, малки деца и момиченца, облечени в сини или жълто-червени фланелки, се бяха стекли, за да засвидетелстват признателността си към един от най-обичаните клубове в България.

Празненството уважиха бившият президент на Левски Томас Лафчис и славните ветерани на клуба, сред които бяха Емил Спасов, Стефан Аладжов, Воин Войнов, Георги Цветков-Цупето, Николай Стайков, Ангел Станков, Емил Велев, Пламен Николов, Петър Курдов, Кирил Вангелов, Росен Крумов и други. Емил Спасов разказа как е бил запален за футбола от легендата Георги Аспарухов, който често играел с децата в квартал „Хаджи Димитър“ и окуражавал най-добрите от тях да се запишат да тренират при „сините“.

Целият актуален състав на Левски поднесе венци и цветя на Могилката, начело с изпълнителния директор Даниел Боримиров, треньора Николай Костов, капитаните Николай Михайлов и Вандерсон Цунами и всички останали футболисти.

На събитието присъстваха публични и обществени личности, като певицата Богдана Карадочева, чийто баща Иван Карадочев е бил сред най-известните привърженици на клуба и му е помагал финансово, както и композиторът Стефан Димитров – автор на химна на „сините“.

Режисьорът Олег Ковачев, който е автор на няколко документални филма за Левски, призова в емоционална реч за единство, като призна, че въпросът, от който се натъжава най-много напоследък е  и подсрепя отбора на Мъри или този на Наско.

По паметните плочки с шампионските години на Левски и Могилката минаха стари, млади, по-млади и деца, които доказаха, че има приемственост и наследственост, както и че Левски наистина е достоен за за названието си Отбора на народа.

Сдружението „Сини сърца“, което се грижи за историята на традициите на Левски подари специално знаме на футболния клуб, което бе връчено от председателя му Илия Христов на изпълнителния директор на „сините“ Даниел Боримиров.

Чрез него се пази историята на клуба, като свидетелства, че Левски е наследник на създаденото през 1911 година спортно дружество, а на знамето са изписани и имена на част от създателите на клуба, първите треньори, голмайстори и шампиони на „сините“.

Тържеството бе открито и с водосвет от отец Константин, който освети знамето. Символично на него малки пирони забиха легендата Емил Спасов, сегашният изпълнителен директор на клуба Даниел Боримиров, като човек, който носи отговорност за настоящето на „сините“, както и малкият привърженик Максим, чрез който се гарантира приемствеността на поколенията.  

Следобед празненствата ще продължат на стадион „Георги Аспарухов“, като в „Синята фиеста“ ще участват един от големите любимци на публиката в последните години Елин Топузаков, който в момента е директор на Академията на клуба, Хосе Кордоба, както и бразилците Вандерсон Цунами, Рикардиньо и последното попълнение на отбора Майкон.

Между 12:00 и 16:30 часа са традиционните свободни турове на стадиона с посещения на тунела, съблекалнята на отбора, официалния терен, ВИП-ложата, както и клубната експозиция.

Кулминацията на тържеството ще бъде концерт, в който ще участват Дичо, Били Хлапето, Михаела Филева и Графа. „Сините“ фенове ще имат възможност и да видят трейлъра на първия игрален филм за непрежалимия Георги Аспарухов в компанията на главните герои на лентата Павел Иванов и Александра Свиленова. 

Източник: БТА, ПФК Левски 1914