Хитовите сценарии за телефонни измами

Във връзка със зачестилите случаи на телефонни измами, от полицията предупреждават да бъдете изключително бдителни и да подхождате с недоверие към обаждания от непознати. Измамниците стават все по-изобретателни и постоянно измислят нови тактики, за да примамват жертвите си. Ето кратък преглед на схемите, в които може да бъдете въвлечени.

Измамниците предлагат на жертвите да закупят ваучери за мобилни телефони, като обясняват, че близките им се намират в затруднено финансово положение и няма как да си закупят сами. Друга подобна схема е закупуване на ваучери, които гарантират печалба от томбола, която реално не съществува.

Може да ви се обади мъж, представящ се за адвокат и да ви уведоми, че ваш близък е блъснал човек на улицата. Предлага ви да внесете гаранция по най-бързия възможен начин, за да отървете „престъпника“ от задържане в ареста.

Следващият вид разпространена измама се извършва от жена, която ви звъни и казва, че на ваш близък е направена черна магия и иска определена сума, за да я развали.

Нова схема, която измамниците прилагат от известно време, е свързана със страха от вируса Ебола. На телефона се чува плачещ глас, който оставя впечатление на ваш близък или роднина. След това мъж се представя за лекар и ви съобщава, че ваш близък е пострадал от болестта и е необходима спешна операция, за която е нужна голяма сума. Обяснява ви се, че в противен случай ще последват усложнения и трайни увреждания.  Следва бърза уговорка да предадете на трето лице парите, с които разполагате. На мястото на срещата идва човек, който заявява, че е изпратен от доктора и много бързо отнема от ръцете ви приготвените пари.

Най-новият номер на шмекерите се нарича „мним полицай“. Непознат мъж посещава възрастни хора директно в домовете им и заявява, че трябва да направи претърсване на жилището. Отделно дава наставления да се направи опис на всички ценности и докато стопаните подписват фалшиви документи за имуществото си, мнимият служител на реда успява да измъкне пари или ценни вещи.

 

 

 

Подобни статии

Top