Хлебари пекат хляб на малката Главна от днес

под тепето

Близо 90 майстори ще се включат в тазгодишния Панаир на занаятите, който започва от днес в Пловдив. Акцент в пролетното издание ще бъдат майсторите-хлебари, които ще покажат на живо как се прави автентичен български хляб. Шатрите на пролетния Панаир на занаятите ще бъдат разположени на старата Узун Чаршия, сега ул. „Райко Даскалов“ /малката Главна/. В тях свои изделия ще подредят 70 български майстори и четирима техни колеги от Македония и Сърбия.

Атракцията в занаятчийския форум ще бъдат 12 майстори хлебари, които още от обяд ще покажат пред гостите на панаира един забравен занаят – на хлебаря и пекаря. Сега по закон това е професия, обясни Георги Лефтеров – председател на гилдията, в която се приемат само собствениците на малки пекарни, които изпълняват определени изисквания. По този начин се гарантира, че те са истински занаятчии, които не използват сложни смески и съвременни технологии.

Официалното откриване на панаира на занаятите ще бъде в 17.30 часа на Римския стадион. Занаятчийският форум ще продължи до 26 април.

Снимка: „Под тепето“

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top