„Хопни ми, тропни ми“ и тази година в Пловдив

Четвърти балкански фолклорен танцов фестивал „Хопни ми, тропни ми“ ще се проведе днес в Пловдив. В него могат да участват всички танцови групи, любителски ансамбли, школи, състави и клубове без ограничение на възрастта, съобщават организаторите. До този момент участие са заявили 7 фолклорни клуба от Пловдив, Стара Загора, Рудозем, Войводиново и Свиленград.

Целта на фестивала е да бъде съхранено нематериалното културно наследство и да се популяризира и запази българския фолклор.

Фестивалът ще се проведе в Дома на културата „Борис Христов“ в четири части. Първата част има конкурсен характер и включва автентично хоро. Всеки клуб може да участва в нея с две хора. Втората част също е с конкурсен характер и предвижда разработка на автентично хоро. Стартът е в 12.00 ч.

Жури в състав: проф.д-р Даниела Дженева, проф.д-р Антон Андонов и гл.ас.д-р Благовеста Калчева, ще оценява участниците. Победителите от 1 и 2 част, печелят голямата награда – участие на XXII Международен фолклорен фестивал Пловдив, който ще се проведе тази година в Пловдив.

Фестивалът има и трета част, която не носи конкурсен характер. В нея ще участват победителите на фестивалите от предишни години. Гост на феста е Пондийската танцова група от Калитеа, Сикеон – гр. Солун.

Снимка: Фейсбук

Подобни статии

Top