Хората между 45 и 65 години стават жертви на трудова експлоатация

Превантивно-информационна кампания насочена срещу трафика на хора и трудовата експлоатация ще се проведе  Пловдив от 11 до 24 май.

Хората от 45 до 65-годишна възраст все по-често стават жертви на трафика, стана ясно по време на представянето на инициативите в рамките на кампанията от зам. -кмета Александър Държиков, директора на БЧК – Пловдив Таня Георгиева и секретаря на местната комисия за борба с трафика на хора Таня Иванова.

Друга застрашена група са младите, които завършват средното си образование, както и студентите, които избират да работят на бригади.

В това време на годината все повече хора се насочват към работа извън рамките на България и често стават жертва на злоупотреби от страна на фирми, които са нерегламентирани. Съветът на организациите е хората винаги да изискват от дадена фирма документ за легитимност, както и да не се доверяват на случайни обяви, разлепени по спирки и дървета.

Важно е също да пазите личните си документи, както и да подписвате договори в няколко екземпляра, един от които задължително да е на български език.

Информационната кампания в Пловдив ще включва раздаване на информационни листовки на няколко възлови места в града, открити уроци и дебати за превенцията на трудовата експлоатация, както и организирането на кръгла маса за хората от най-рисковата група – между 45 и 65 години.

В пет пловдивски училища ще бъде прожектиран и 20-минутен филм, който разказва за български студент, който търсейки работа, попада в канал за трафик на хора и трудова екслоатация.

След търговията с оръжия и наркотици, трафикът на хора е третата най-доходоносна индустрия в световен мащаб. 495 са жертвите на трафик на хора в България през 2014 г., от които 16 са случаите на трудова експлоатация – 13 мъже и 3 жени.

За 2013 г. жертви на трудова експлоатация са били 44 българи, а през 2012 г. са регистрирани 71 случая. По думите на специалистите има и много хора, които не осъзнават, че ограбват труда им и чрез информационната кампания те също ще разберат, че трябва да подадат жалба и да търсят правата си.

 

Подобни статии

Top