Хора с увредено зрение: Шофьори, не спирайте на тротоарите! (СНИМКИ)

slepi (6)

Съвместна кампания с Пътна полиция за популяризиране на значението на белия и бялочервения бастун, предвижда да осъществи Националната асоциация на сляпо-глухите у нас. Целта е шофьорите да научат кои хора ползват тези помощни средства и да заострят вниманието си, когато видят такива хора на пътя. Членовете на асоциацията в Пловдив са притеснени от факта, че в града няма достъпна среда за тях, а придвижването по тротоарите става все по-трудно.

Със състезания по придвижване с бял бастун и дартс, членовете на Националната асоциация на сляпо-глухите в Пловдив отбелязаха 15 октомври – Международния ден на белия бастун. Това е денят, в който хората с увредено зрение у нас и по света напомнят, че също са част от обществото и се нуждаят от вниманието и грижите му.

За съжаление през последните години общината, вместо да подобри околната среда в Пловдив, тя се усложни с тези разкопки по улиците. Най-трудни места са Централна гара, Баня Старинна и подлезите, които са в окаяно състояние, посочи Димитър Парапанов – председател на Националната асоциация на сляпо-глухите в България.

Хората с увредено зрение се сблъскват и с много препятствия по тротоарите.   Гинка Дамянова, която живее на ул. „Данаил Николаев“, е възмутена от шофьорите, които паркират колите си  на тротоара.

Без това има много неща – цветя, кафези, чадъри слагат и това допълнително натоварва ситуацията – тези коли, дето ги паркират на тротоара. Понякога не мога да се прибера в къщи, разказва Гинка и апелира към шофьорите да бъдат по-отговорни и да не заемат тротоара, който е за пешеходците.

15 октомври неслучайно е посветен на белия бастун. За слепите той замества очите и го идентифицира пред околните. Предстои обаче да бъде популяризиран и бялочервения бастун.

Целта е шофьорите да обърнат внимание, тъй като белият цвят означава, че този човек е сляп, но червено-белия означава, че този човек има увреден слух и да бъдат по-внимателни, тъй като вече катастрофите станаха много, обясни Димитър Парапанов.

В Пловдив слепите са около 800 души, от тях с увреден слух са над 90, но бял и бялочервен бастун ползват едва 20-на.

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top