Хор „Евмолпея“ и делегация от Словения сътвориха „празник на духа“

След седмица се навършват 100 години от смъртта на Антон Безеншек – български възрожденец, пристигнал от Словения и оставил незабравими следи в родната публицистика. Предстоящото събитие бе повод за редица събития, инициирани от девическа хорова формация „Евмолпея”.

Гостуването на словенския мъжки хор, носещ името на създателя на българската стенография – хор „Проф. Антон Безеншек”, откриването на барелефа на езиковеда върху къщата, в която е живял в Пловдив, съвместното поднасяне на цветя на паметника на професора в Цар Симеоновата градина, реализацията на Паметна вечер – концерт.

Евмолпеите превърнаха съботния ден в Пловдивския ден на Безеншек. 28-ми ноември започна с панихида за Безеншек в храм „Св. Св. Кирил и Методий”. Църквата е построена от близкия приятел на професора – именития архитект Шнитер. По-времето, когато е строена, това е най-голямата черква в Южна България.

В нея Шнитер се жени, а негов кум става не друг, а Безеншек. Това е основната причина евмолпеите да пожелаят да покажат на своите гости някои от важните за професор Безеншек жалони в „пловдивския” етап от живота му, какъвто се явява храм „Св. Св. Кирил и Методий”.

Друга не по-малко важна част от живота на словенеца е гимназия „Княз Александър I”, където името на Безеншек се вплита с имената на изтъкнати наши родолюбци – Петко Каравелов, Петко Славейков, Асен Златаров, Златю Бояджиев и мн. др., съставящи преподавателския колектив на гимназията.

През 2014 г. момичетата от „Евмолпея” гостуваха в родния град на професора – Франколово и участваха в тържественото откриване на реплика на оригиналния паметник на Безеншек, както и на връчването на неговото име на гимназията във Франколово.

През целия ден червените суитчъри с надпис „Евмолпея” маркираха пътя на двата хора – от храм „Св. Св. Кирил и Методий”, през главната улица на града, Цар Симеоновата градина, почти до Централна гара, после на Дефилето на младото вино, където бяха включени в художествената програма, до Историческия музей.

Наситен със събития, посветени на паметта на един голям български интелектуалец. Ден, завършил с Паметна вечер, посветена на Безеншек и прекрасните изпълнения на двата състава.

Концертът, който ни поднесоха хор „Евмолпея” и хор „Проф. Антон Безеншек” бе безспорно музикално събитие. Чистите, бистри съзвучия, меките гласове, интересният репертоар, перфектната спятост, колегиалната толерантност, доказаха на публиката, че хубавата музика, е над всички различия. Тя обединява, независимо от езика, независимо от пола.

Подобни статии

Top