Хотел на Гергов се срути в курорта „Слънчев ден“ (ВИДЕО)

Хотел, собственост  на бизнесмена Георги Гергов, се е сринал в курортния комплекс „Слънчев ден“ около 17:45 ч. днес. При събарянето на сградата е загинал работник, съобщи БГНЕС. В момента спасителни екипи издирват с термокамери още четирима души под руините.

Става дума за стар хотел, който е трябвало да бъде разрушен. Собственикът на курортния комплекс „Слънчев ден” Георги Гергов коментира пред БЛИЦ, че все още не знае никакви подробности за инцидента. „Възложил съм обекта на голяма варненска фирма. Тя е наела и подизпълнители. Събаряме високия хотел „Вероника”, който е на 47 години, за да построим нов. Със сигурност случилата се трагедия е там”, каза бизнесменът.

При разрушителните дейности, извършвани от фирмата обаче, е настъпило срутване, при което със сигурност е загинал един от работниците. Не е ясно какво е състоянието на затрупаните хора.

Вероятно 10-те етажа на хотела са се срутили наведнъж и са затрупали намиращите се все още вътре в сградата четирима от работещите на обекта.

Пожарникари с термокамери обхождат руините на хотела, но засега не са засечени признаци на живот от топлинните сензори, обясни шефът на пожарната комисар Тихомир Тотев. Предстои още един обход със специализираната техника и ако той също не даде резултат, спасителите ще започнат да издирват оцелели чрез почукване по металните конструкции, с надеждата те да са в състояние да им отговорят, съобщава varna.utre. Ако тази операция също не даде резулатат ще започне разчистването на руините от сградата. Това ще отнеме няколко дни, тъй като са се сринали и десетте плочи на 11-етажния хотел.

Наетата за събарянето на хотела фирма е „Планекс“. Срутването е станало, след като отговорниците от фирмата си тръгнали. Това разказа шефът на Инспекцията по труда във Варна Иван Иванов. Цял ден работниците, които са от фирма подизпълнител – „Бултранспорт Груп“, са се опитвали да започнат демонтаж на плочите на старата сграда, но заради липса на техника не успели.  След края на официланото работно време обаче, най-вероятно са започнали да режат арматури, тъй като на мястото на срутването са намерини машина за рязане на метал и бутилка с кислород.

В Инспекцията по труда вече разполагат с ЕГН на един от затрупаните работници. При проверката обаче се оказало, че този човек не се води никъде на трудов договор. Вероятно заради масовата липса на договори, останалите строители, които са били свидетели на инцидента, са се разбягали.

Междувременно от фирмата подизпълнител представили документи, че от своя страна също са нели поизпълнител. Документите, които уреждат отношенията между втората и трета фирма обаче са без печати, посочи шефът на трудовата инспекция.

До момента на мястото на трагедията представители на „Бултранспорт Груп“ не са се появили. Пълно съдействие оказвали представители на главния изпълнител на обекта – „Планекс“, които имат и офис в района.

Видео: varna.utre.bg

Снимки: 24chasa.bg

Подобни статии

Top