„Хофманови разкази“ за първи път в Пловдив (СНИМКИ)

Хофмановите разкази оживяват на пловдивска сцена. 

Австрийската режисьорка Урсула Хорнер ги поставя за първи път пред пловдивска публика.

Талантливата режисьорка Уши, както я наричат колегите й,  ще представи един нов, съвременен прочит на класическата творба на френския композитор Жак Офенбах. „Хофманови разкази“ е последната творба на Офенбах, чиято премиера той не доживява.

Уши споделя, че най-голямото предизвикателство пред нея като режисьор е това, че днес публиката забравя да слуша, а иска повече да гледа. А операта преди всичко трябва да се чуе, за да се разберат нейните философски послания.

„Хофманови разкази“ предлага не само прекрасна музика, а и една философия и естетика, която не се среща често на сцена. Хармонията между музикален текст и сценично действие е перфектна. От началто до края, музиката на Офенбах пленява и интригува.

Трудната роля на Хофман ще бъде изпълнена от първия тенор на Софийската опера – Костадин Андреев. А в четирите превъплъщения на злото ще видим баритонът Михаил Пулиев.

Екипът, които ще представи операта на пловдивска сцена, е от различни националности – българи, македонци, австрийци. Диригент на спектакъла е Диан Чобанов.

Постановъчният екип и солистите на премиерното заглавие споделиха, че операта звучи съвременно и че след тежки репетиции пловдивчани могат да се насладят на тази рядко поставяна на българска сцена творба.

Екипът сподели, че обикновено след такива тежки и дълги репетиции преди всяка премиера всички са на нокти и се изпокарват, а тук цари една хармония и приятелство – „чудим се как ще се разделим накрая“.

Ако искате да се наслади на тази брилянтна творба премиерата е утре, 13 април, от 19:00 часа в Дом на културата „Борис Христов“.

 

 

Подобни статии

Top