Храм „Свети Никола” в Асеновград чества 195 години от основаването си

Един от най-старите храмове в Асеновград „Свети Николай Чудотворец” чества 195 г. от своето създаване. Построен през годините 1816-1821,  в паметната хроника на храма  май е записан като месецът, през който е неговото освещаване. Свидетелство за това е голямата икона на Свети Николай Чудотворец от 1821 г., която стои в дясната страна при влизането в църквата.

Построена върху стари основи от 18 век, останала в ръцете на гърци до 1906-та година, два пъти опожарявана от кърджалийски орди, църквата отстоява на преломите на времето, възстановена от родолюбиви българи, за да достигне до нас звънът на камбаните, който напомня за вярата в Бога.

 

 

Храмът има осем свещеника, последният от които е ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев. Вече  30 години той е стопанин на храма. Паметната дата за отец Йордан е 1 май 1986-та година, било е Велики Четвъртък. Наследството обаче е тежко: „ Когато приех храма вътре валеше дъжд”, разказва отецът. Три месеца му отнема да поправи покрива, да извърши външен и вътрешен ремонт на църквата. Спомня си онези горещи дни, когато Бог вижда доброто дело и цяло лято капка дъжд не пада над града. С подкрепата и на хората от енорията храм „ Свети Никола” е съграден отново.

През годините са ремонтирани  всички параклиси в енорията , построен и нов, носещ името на  „Св. Св.София, Вяра Надежда и Любов”,създаден е  енорийски просветен център и трапезария.

Църквата „Свети Никола”  е една от най-посещаваните в Асеновград.  Не само заради неделните трапези, които хранят стотици асеновградчани. Или заради църковното училище и богата колекция от църковна литература.  Сигурно заслуга за това има и отец Йордан. Този човек успява да намери пътя към миряните с дела, с присъствие, с думи. Заедно с децата на Асеновград спасява вековната традиция и уникалния за Станимака обичай Калиница, превръща всеки църковен ритуал в истински празник за града, идеята за културен и поклонически туризъм също е негова. Заради активното му участие в обществения живот на града през 2005-та година Съюзът на предприемачите го награждават с „Приз за добродетелност”, а десет години по –късно е избран за  „Почетен гражданин” на Асеновград. Отец Йордан е един от 30-сетте „Достойни българи”  удостоени със званието през миналата година лично от премиера Бойко Борисов.

Вече пет години отец Йордан е духовен наставник на всички миряни от Асеновградска духовна околия. От 2011-та година той е назначен  за архиерейски наместник. „В тези времена на безпътица и упадък да засилим вярата си в Бога и  с ум да подхождаме към делата си”, напътства ни отец Йордан. „С разум и благоденствие ще съхраним националната си идентичност”, уверен е асеновградския свещеник.

195-тият рожден ден на храм „Свети Никола” беше отбелязан с тържествена Света литургия, празничен концерт на певческа група  „Надежда Хвойнева” и народна трапеза за всички присъстващи. А  двувековния празник на  храм „Свети Никола” отецът иска да посрещне с изцяло изографисана фасада.

Подобни статии

Top