Храниш котки на улицата – до 500 лв. глоба

Глоба до 500 лв., ако храниш котки на улицата в Пловдив

Популацията на бездомни котки в Пловдив се е увеличила значително, обяви началникът на Зооветеринарния комплекс Марчо Дулев. Причината за това е намаляване на уличните кучета в града, както и хората, които постоянно дават храна на котките и по този начин спомагат за бързото им размножаване.

Гражданите, които хранят котките, без да са подали искане да станат зоодоброволци, ще бъдат санкционирани от общината. Глобата е от 100 до 500 лв. За да станат зоодоброволци, желаещите трябва да подадат молба, след което ще им бъде издаден сертификат. Ще бъдат определени специални места за хранене на животните и по този начин ще се намали замърсяването пред жилищнните блокове и градинките, както и скоростта на размножаване.

По думите на Дулев, миналата година кастрираните котки са били 300, докато тази година броят им се е увеличил двойно. Два екипа се грижат за улавянето на бездомните котки с помощта на специални кошници, докато един екип успява да се справи с кучетата. „Проблемът с уличните кучета е почти решен“, коментира шефът на Зооветеринарния комплекс.

Проектът за новата зоологическата градина в Пловдив също върви по план. По-голямата част от клетките вече са демонтирани, до края на тази година се предвижда да се модернизира съществуващият зоокът и парковата среда.

Подобни статии

Top