Христо Бонев: Имаме най-добрите футболисти и най-добрия треньор!

Почетният прези­дент на Локомотив (Пловдив) Христо Бонев гово­ри за представянето на отбора след идването на новия старши треньор Илиан Илиев, за прогре­са на Мартин Камбуров във вечната голмай­сторска ранглиста на „А“ група, какво трябва, за да биеш добре дузпи, и други интересни теми, свързани с пловдивчани в интервю за „Тема Спорт“.

– Г-н Бонев, как ви се вижда отборът под ръководство­то на Илиан Илиев? В пос­ледния кръг тимът нямаше късмет и направи 1:1 с Чер­но море на „Тича“, макар че цял мач игра с човек повече.

– Мисля, че задачата, коя­то има Илиан Илиев от гос­подин Крушарски, е да съу­мее в това време до края на първенството да подобри играта на всеки един от футболистите, както и на отбора като цяло. Виждате, че се забелязва прогрес. Смя­там, че и Илиан, и Крушарс­ки не държат толкова на резултатите, а искат да ви­дят Локомотив да показва красив и атрактивен фут­бол. Важно е до края на сезо­на да се изгради стил, който да носи резултати през след­ващия сезон. Въпреки труд­ностите, които имаме, в последните два мача навън се спечелиха четири точки. Отдавна не бяхме виждали Локомотив да играе с такъв интензитет и раздаване. Дано намерим млади футбо­листи през лятото, за да може през новото първенство да имаме коренно различен облик и да се борим за място в челото.

– Може ли на база опита, с който разполагат играчи­те на Локомотив, да кажем че те са най-добрите в момента в България?

– Разбира се. Мисля, че ни­кой друг отбор няма такива играчи, каквито имаме ние. Това е очевидно за всички. Имаме най-добрите футбо­листи и най-добрия трень­ор. Това е самата истина. Смятам, че съвсем заслужено отборът може да достигне поне до пето място в край­ното класиране. Наистина изоставаме в точките, но заедно с Илиан Илиев можем да ги наваксаме. Имаме седем мача у дома, които съм убеден, че ще ни доне­сат много радост.

– Какви са амбициите ви за следващия сезон или още е рано да се говори за него?

– Най-важното за мен е, че започна строителството на игрища за детско-юношеска­та школа. Това ме кара да съм оптимист за бъдещето на Локомотив. Мисля, че в тази насока трябва да рабо­тят всички клубове. Трябва да се обърне по-сериозно вни­мание на младите момчета.

– Мартин Камбуров отбе­ляза 162-ия си гол в „А“ група срещу Черно море. В карие­рата си от 37 изпълнени дузпи в елита е вкарал 35. Лесно ли е да реализираш наказателен удар, както повечето хора си мислят?

– Мисля, че няма по-добър голмайстор от Мартин Камбуров в елита, а и не виждам кой ще го наследи след това. Въпреки труднос­тите и проблемите, от ко­ито бе преследван Локомо­тив, той успяваше да беле­жи във важните мачове и да дърпа отбора напред. Това само показва лидерските му качества. Само с присъстви­ето си на терена Камбуров дава самочувствие на оста­налите. Ясно е, че е много важна фигура за клуба. Никой не може да отрече, че е голям нападател. Колкото до дузпите – не е лесно да се вкарват. Всеки, който е бил, знае, че си е по-трудно, отколкото всеки си представя. Така че това е голямо пос­тижение за него.

– Кога очаквате Иван Ива­нов да започне да играе и да помага на отбора?

– Възхитен съм от профе­сионализма му. Той тренира дори когато останалите по­чиват. Прави му чест, че е такова отговорно момче и иска максимално бързо да по­могне на нашия клуб. Мисля, че до края на първенството Иван ще изиграе няколко ма­ча. Ще бъде полезен на отбо­ра, както и отборът на него.

– Националният отбор иг­рае контроли с Португалия и Македония. Викнаха се Марселиньо и няколко мла­ди момчета. Правилен ли бе изборът на Ивайло Пе­тев?

– Възхищавам се от смелост­та на Ивайло Петев да заложи на млади момчета. Ще ми бъде много любопитно как ще под­ходи в мача с Португалия и как ще се представи тимът ни. В тази проверка той ще може да си отдъхне и да погледне по-спокойно към следващия квалификационен цикъл.

– Имаше ли футболисти на Локомотив, които мо­жеше да извика?

– Мисля, че имаше, но той решава кого да вика и кого не. Все пак нека не му отнемаме правото на избор като нацио­нален селекционер.

Снимка: lokomotivpd.com

Подобни статии

Top