Христо Керин показва графики в „Аспект“

Изложба с графични творби на художника Христо Керин ще бъде открита тази вечер в пловдивсакта галерия „Аспект“. В продължение на три седмици – до 15 март, пловдивчани ще могат да видят графиките.

Христо Керин е роден на 09.03.1966 г. в Пазарджик. През 1985 г. завършва ССХУ „Цанко Лавренов“ – Пловдив, а през 1992 г. ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, Велико Търново – специалност „Графика“ при доц. Иван Маринов. От 1993 г. е редовен асистент по графика във Факултет „Изобразителни изкуства“, а от 2005 г. е доцент по графика във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Работи в областта на графиката и илюстрацията. Участвал е в над 150 международни изложби, биеналета, триеналета и конкурси за графика, екслибрис и миниатюра по цял свят, има и множество престижни награди. Считан е за един от най-добрите майстори на екслибрис в световен мащаб.

Христо Керин гостува за пръв път в галерия „Аспект“ със самостоятелна изложба, но той е добре познат на пловдивските ценители на графичното изкуство от многобройните си участия в общи изложби и няколко самостоятелни, реализирани в различни пловдивски галерии. Настоящата му изложба обаче е по-специална, тя е по повод на неговия 50–годишен юбилей, който той е решил да отбележи с поредица изложби в страната. В началото на месеца Керин откри изложба в Хасково, а след Пловдив ще представи своите произведения във Велико Търново и Бургас. Но тук не става въпрос за пътуваща изложба, тъй като на всяко място ще бъдат показани различни творби.

В „Аспект“ Христо Керин реди 30-тина графики, както нови неща, така и някои по-стари, без да има претенции за чисто ретроспективно представяне. Те са разнообразни по формат, от големите 50х70 до така обичания от художника миниатюрен размер на екслибриса. Интересно е да се отбележи, че най-новите творби на Христо Керин са изпълнени в една сравнително рядко използвана графична техника, а именно „мецо тинто“, към която той напоследък има особено отношение.

Типични за творчеството на Христо Керин са и темите, застъпени в изложбата, а именно митология, тракийско наследство, литература, женственост и еротика, всички поднесени с майсторството и финеса на един завършен творец. Много точна характеристика на произведенията му прави неговият приятел проф. Радослав Радев: „Интересите му са в областта на асоциативната графика, чрез която запазва енергията на спонтанността. Изненадата при възприемане на творбите на Христо Керин идва от това, че той не се поддава на съвременната интелектуална болест – иронията, а се доверява на интимното. Неговият свят е хармоничен, доверчив, явленията са съотносими. Там където другите внасят агресията на гротеската, Керин допуска в пространството капката – частица, която се ражда от цялото и ни прави по-близки до него – така както сълзата ни приобщава към интимното тайнство на човека. Чрез тайнствата на интимността, без тя да е лишена от митологичните пространства на съзнанието, Христо Керин постига еротичното с благата усмивка на творец, който познава истинските пътища на хубавото…“

 

Подобни статии

Top