Христо Кидиков става почетен гражданин на Пловдив

Естрадната легенда Христо Кидиков ще бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Пловдив“ във връзка с предстоящия му 70-годишен юбилей. Предложението на кмета Иван Тотев ще се гласува тази седмица на сесията на Общинския съвет.

Христо Кидиков е роден на 16 октомври 1946 г. в Пловдив. Решава да се занимава с музика и през 1963 г. влиза в Музикалното училище в Пловдив, което завършва през 1967 г. Бил е в един клас с Митко Щерев и Мими Иванова.

Изкарва казармата в Сливен, където две години пее в оркестър към Трета армия и получава различни награди за военна песен. През 1969 г. кандидатства в Естрадния отдел на Българската държавна консерватория и е приет в класа на Ирина Чмихова. 

От 1972 до 1980 г. Кидиков работи с оркестър „София“ и заедно с Доника Венкова са солисти на оркестъра. Единственият записан дует на Кидиков с Доника Венкова е песента „Твой съм аз“ от 1974 г. От времето на тези години е популярният пловдивски израз „Майна, цъкни вефа да чуем Кидика как се дере“. До 1984 г. работи в Германия. След това е поканен в Естрадния отдел на армията като солист на група „Сребърни звезди“, където пее до 1990 г. 

Участвал е в конкурса „Интерталант“ в Чехия (специалната награда на журито), Х световен фестивал на младежта и студентите в Берлин – 1973 г., „Шлагерфестивал“, Дрезден – 1978 г. (специалната награда на Комитета за култура и изкуство), и фестивала „Гала 81“ в Хавана (трета награда). Някои от песните, които изпълнява на конкурси и фестивали в България, печелят награди: „Хоро“ (м. Тончо Русев) – специална награда на фестивала „Златният Орфей“ – 1975 г., „Младост“ (м. Христо Николов) и „Пролет ’75“ (м. Тончо Русев) – първа награда на радиоконкурса „Пролет“ съответно през 1974 и 1975 г. През 1975 г. записва първия си дългосвирещ албум на грамофонна плоча – „Хоро“. През 1981 г. му е присъдена трета награда на фестивал в Куба, а през 1996 г. – и награда за цялостно творчество на същия фестивал. Песента от репертоара му „Македонка“ е обявена за „Мелодия на годината“ на 1994 г. През 1997 г. печели първа награда на фестивала „Песен за Варна“. Осъществява концертни турнета и изяви в Русия, Куба, Полша, Германия, Чехия, Унгария, Сърбия, Алжир и др.

Известни песни от репертоара на Христо Кидиков са „Хей, живот, здравей, здравей“, „Хоро“, „Приказка“, „Парк“, „Пролет ’75“, „Сандокан“, „Сузана“, „Македонка“, „Василена“, „Момиче в дъжда“, „Назад в годините“, „Истински приятел“ и др.

Подобни статии

Top