Христо Марков призова: Да почетем жертвите на атентата в „Св. Неделя“

Бившият депутат от 7-то Велико и 36-тото Народно събрание Христо Марков призова пловдивчани чрез Фейсбук да излязат днес от 19:30 ч. пред Община Пловдив на поклонение пред жертвите на варварския атентат в църквата „Св. Неделя“.

„Преди 90 години на тази дата са загинали повече висши офицери, отколкото във всички войни преди това. Ще запалим свещ с името на всеки загинал и ще ги наредим под формата на надпис „ПОКЛОН“. Нека отдадем заслуженото на жертвите на този варварски акт!“, пише бившият депутат.

Атентатът в църквата „Света Неделя“ е най-тежкият терористичен акт в историята на България.

Извършен е на 16 април 1925 г., Велики четвъртък, когато група крайнолеви дейци на Военната организация на Българската комунистическа партия (БКП), взривява покрива на църквата „Света Неделя“ в София. По това време в нея се провежда церемонията по погребението на генерал Константин Георгиев, убит на 14 април същата година от други дейци на комунистите. Специалната цел на атентата е да бъде ликвидиран военният и политическият елит на страната, включително и цар Борис III.

При атентата в „Света Неделя“ загиват 134 души, други умират по-късно от раните си. Сред тях има и деца. Ранените са 500. По случайност, всички членове на правителството се отървават само с леки наранявания. Цар Борис III не е в църквата, тъй като присъства на погребенията на убитите в атентата срещу него в прохода Арабаконак два дни по-рано.

Вечерта на 16 април в страната е обявено военно положение, което остава в сила до 24 октомври. По време на военното положение правителството предприема репресивни действия срещу крайната левица, известни като Априлски събития.

Малко след извършването на атентата, ЦК на БКП официално го обявява за „необмислено действие, гибелно за антифашисткото движение“,  като по-късно в комунистическата литература извършителите му са определяни като „леви сектанти“, действали срещу волята на партията.

Подобни статии

Top