Христо Марков: Синият град на България е Пловдив. (СНИМКИ)

Изложба под надслов „Пловдив – 25 години синя столица на България“ бе открита тази вечер в Градския дом на културата „Борис Христов“. Експозицията за първи път показва архивни снимки и документи от началото на промяната в Пловдив. Инициатор е бившият депутат от Великото Народно събрание Христо Марков. Над 80 чернобели снимки от 1989 до края на август 1990 година опасват фоайето на втория етаж на Градския дом на културата „Борис Христов“. Фотосите са част от личния архив на бившия депутат Христо Марков. На някои от тях се виждат известни от близкото минало политици, на други са запечатани ентусиазираните лица на млади и възрастни хора, вдигнали ръце в знака „Виктори“, станал символ на промяната и синята идея. В интервю за DCNEWS бившият депутат от Седмото Велико народно събрание разказа какво го е мотивирало да организира експозицията.

– Г-н Марков, защо решихте да направите тази изложба?

– Преди около месец във връзка с инициативата на президента 25 години свободна България се подразних от това, че инициативите по нея бяха съсредоточени почти изцяло в столицата, а всъщност синият град на България е Пловдив. Това е истината, защото още от 90-та години Пловдив възможно най-убедително спечели изборите с 9:0 в мажоритарните райони. И тогава разрових личния си архив, който се оказа изключително богат. Това са над 12 хиляди снимки и над 15 хиляди документа все от ония времена. И тук е много малка, съвсем малка част от този огромен архив. Но реших, че това е вече история. За зло или добро, това е вече история и е хубаво да се покаже, вместо като някои колеги да си крият архивите в къщи. Защото това е Пловдив преди 25 години. И героите не са тогавашните кандидат депутати, депутати или ръководители на една или друга партия. Героите са хората на Пловдив. Това се постарах да акцентираме в тази изложба – хората, които пълнеха площадите и улиците, защото Пловдив е много емблематичен от тази гледна точка. Пловдив даде и много политици на тази страна през тези 25 години. И е хубаво сега, чудесен повод за равносметка, да се види какво се случи през тези 25 години. И какво по-добро нещо за равносметка, освен изложбата, която правим. Тук има страхотни неща. Призовавам всички, които имат възможност да дойдат и да я видят.

– Какъв период обхваща изложбата. И освен снимки, какво още?

– И много документи, свързани с политическата дейност в града. Годините, които обхваща изложбата са 89-та, от самото начало на промените, до горе долу до края на изборите за ВНС, т.е. до края на юни 1990-та година. Наистина самото начало на промените. Има също няколко снимки от студентската стачка срещу президента Петър Младенов в края на август, началото на септември 90-та година.

– Кои са познатите лица, които пловдивчани ще могат да видят на снимките?

– Много са, една част са много познати, една част са позабравени, една част вече не са при нас. От снимките се вижда, че Пловдив е дал още в самото начало път на Петър Стоянов, на Иван Костов, Трифон Мирчев, Димитър Амбарев и някои позабравени като Лазар Дългърски, Жеко Жеков, Николай Близнаков, Гарабед Томасян… Всички тези хора бяха първите депутати от Пловдив във ВНС. И разбира се, хората, които започнаха промяната, обикновените хора, които пълнеха площадите.

– Любимата ви снимка?

– Не мога да избера една. Но погледнете тази възрастна баба и младите хора след нея. Това са 45-те години. А любимите ми снимки са ето тези площади, които се пълнеха. От другата страна има няколко емблематични снимки. Малко хора знаят, че 90-та година в Пловдив гостуваше бъдещият премиер на Франция Ален Жупе и неговата заместничка Мишел Алео Мари, които бяха тук, говориха на митинга в Пловдив, защото като че ли са усещали нещо. Има една чудесна снимка, на която на митинга на СДС говори Радой Ралин. Тогава държа една фантастична реч. Трудно е да определя от 12 хиляди снимки любимата ми. Ще видите снимка на несъществуващия паметник на Ленин пред Панаира, който бе опакован от студентите и впоследствие беше прамахнат.

Подобни статии

Top