Христо Николов празнува 70 години с юбилейна изложба в Аспект

27

Христо Николов открива самостоятелна изложба в галерия Аспект в навечерието на своята 70-годишнина. Макар че не желае да я нарече „юбилейна”, тъй като тя няма ретроспективен представителен характер, изложбата е повод да го почетем като един от доайените на пловдивската живописна школа.

Христо Николов е ученик на големия български художник и педагог проф. Ненко Балкански. От него през годините е съхранил най-важния урок: никога да не си помисля, че е велик.

„Ненко Балкански много се страхуваше да не станем маниаци, да не се вземем насериозно, затова започвам картините си като дете, което си играе, и работейки върху тях, ги завършвам като философ с размисъл върху нещата от живота.” Христо Николов е сред основателите на Художествената гимназия „Цанко Лавренов”, Пловдив и преподава там до пенсионирането си. Много поколения художници са минали през неговата школа и пазят прекрасни спомени за своя преподавател.

В началото на творческия си път Христо Николов рисува фигурални композиции,след това преминава към пейзажа и натюрморта и преходът към абстракцията при него идва естествено. Върху платната твори хармонични композиции от цвят и форма, създава своеобразни предизвикателства за зрителя, разгадаеми не чрез директно възприятие, а по пътя на асоциацията и освободеното въображение. Неговите картини са подвластни на различна трактовка, провокират мисълта и стимулират творческото начало.

В настоящата изложба художникът представя 25 изцяло нови свои картини, мислени и създадени конкретно за пространството на галерия Аспект. В преобладаващо средноформатните платна като основно изразно средство той залага на колорита, боравейки умело с различни фактури, релефи и показвайки майсторско владеене на рисунъка.

Успоредно с абстрактните картини Христо Николов поднася на публиката и някои изненади – платна, в които се връща към конкретиката на пейзажа и фигуратива. Неговата живопис носи белезите както на европейските традиции, така и на българската школа и е категорично доказателство за това, че творецът няма възраст , има талант и вечно търсене.

Отбелязвайки своя 70-годишен юбилей, Христо Николов представя една свежа, колоритна, вибрираща от цветове и жизненост експозиция, на която всеки може да се наслади от 11. до 23. ноември в галерия Аспект.

Николов е роден на 19.11.1945 г. Завършва НХА – София през 1973 г. специалност „Живопис” при проф. Ненко Балкански. Член на СБХ.  Има над 20 самостоятелни изложби и участия колективни изложби и международни симпозиуми в България, Полша, Русия, Германия, Англия, Македония. Носител на множество награди, сред които „Пловдив“, „Мечът на Ромфея“, на ДПХ Пловдив и др.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top