Христо Христов от Крислово спечели конкурса за най-добро домашно вино (СНИМКИ)

Изненадващо участие на майстор от Перущица за малко да лиши от първото място производителите от с. Крислово в днешния конкурс за най-добро домашно вино. Състезанието бе част от честванията по повод Трифон Зарезан, който жителите на селото традиционно празнуват на 1 февруари.

Журито доста се затрудни при определяне на победителя, защото две вина бяха еднакво добри, но различни като облик, каза председателят на комисията доц. Христо Спасов, ръководител на Катедрата по технология на вино и пиво в Университета по хранителни технологии в Пловдив.

На финала първото място бе присъдено на производителя от с. Крислово Христо Христов за неговото червено вино. Кметът Димитър Андреев от коалиция „Народен съюз“ награди победителя със специален съд за вино – еднолитров декантер, а секретарят на местното читалище „Пробуда-1964“ Елена Стойнова постави на главата му короната на цар Трифон. Втората награда – лозарска ножица, бе връчена на очарователната производителка от Перущица Рени Дончева, а третото място бе присъдено на Георги Цонев от Крислово, който също получи съд за вино. На техните глави сложиха лаврови венци.

Всички представени вина бяха много добри, комисията не откри никакви дефекти, но тези трите се отличаваха от останалите, обобщи доц. Спасов. Според него за да е хубаво домашното вино, то непременно трябва да е направено с любов. А това никога не може да избяга от погледа на експертите.

Празникът започна в 10,30 ч. – на площада в центъра отец Красимир отслужи водосвет и пожела на стопаните здрава и богата реколта през тази година. След това всички потеглиха да зарежат лозите по домовете под звуците на оркестър „Блясък“. Групата се предвождаше от красиво изписана каруца, където седнаха изпълнителките от женската певческа група „От извора“, на които лозарите отстъпиха местата си. Във всички къщи кметът Димитър Андреев най-напред зарязваше лозята, а след това повеждаше хорото. Юнак вино пие, ахмак лозе копае, шегуваха се жителите на Крислово, докато опитваха еликсирите на домакините и похапваха домашни луканки и други месни деликатеси.

Когато обиколката приключи, по стара традиция в центъра на селото бе запален огън. Децата от местния танцов състав „Мераклийче“ играха хоро, на което бързо се хванаха и възрастните. Да го поведат се редуваха кметът Димитър Андреев и председателката на Общински съвет в „Марица“ Гергана Трендафилова.

Празникът продължи с много музика, песни, танци и веселие. Той ще прелее в утрешния Петльов ден, когато надвечер на площада 30-40 мъже ще гонят декоративно петле. Който го хване, ще получи награда, заяви кметът. Той каза, че 2 февруари също се чества традиционно в селото, минава изключително весело, защото подплашеното пиле се крие на всякакви места, а мъжете виждат голям зор да го хванат. Хора от с. Крислово издадоха, че утре кметът Андреев ще почерпи и за рождения си ден.

Подобни статии

Top