Хубаво вино, вкусни мезета и златен мед на тазгодишното Дефиле (СНИМКИ)

При огромен успех премина първия ден от фестивала „Дефиле на младото вино“ в Пловдив. Старият град беше пълен с туристи, разнасящи чашки, пълни с вино, а от старинните къщи се чуваше весел глъч, смях и музика, съпровождащи дегустациите на божествения елексир.

Въпреки по-късния час, в който отидох да видя как върви Дефилето в първия му ден – около 17:00 ч.,  оказа се, че всички възрожденски къщи са пълни, а хората не искат да си тръгват. В галерия „Филипополис“ ме посрещна пълна с любители на виното градина, а настроението отдавна беше надскочило градусите на божествената напитка. Младите вина тук бяха намерили доста почитатели, като най-вече се харчеха червените – мавруд, каберне совиньон и мерло.

Почитателите на гъмзата обаче бяха леко разочаровани. Точно в 17:30 ч. вратите на Чомаковата къща, където се помещава галерия „Златю Бояджиев“, хлопнаха  пред желаещите да опитат, макар и в тъмното, новоселска гъмза и брестовишки сортове. „Затваряме, стига толкова. Утре пак.“, прогони ме среброкоса жена от тъмния двор на старинната сграда. И въпреки че все пак успях да вляза, също толкова бързо излязох, след като се оказа, че дори и в дървената къщичка, където беше бъчвичката с гъмза, няма осветление. Това обаче не попречи още хора да се наредят на опашката за чаша младо вино.

Продължих по калдъръмената ул. „Съборна“ към Балабановата къща. На площадчето до Хисар капия групичка винени туристи обсъждаха Дефилето и спореха кое вино е по-добро – розето или бялото вино. Достигайки до Лапидариума установих, че и тук все още има мераклии по масичките. Но дървените къщички бяха пуснали кепенците, а продавачи и сервитьори уморено събираха остатъците от винения пир.

Далеч не беше така в Балабановата къща. Любимата на пловдивчани възрожденска постройка отново бе събрала много хора, а в избените помещения продължаваше да се лее вино. Приятно удивени от асеновградските и поморийски вина посетители подаваха още и още жетони на виночерпците, за да получат от ценната напитка.

В двора на красивата къща „Хиндлиян“ никой не искаше да си тръгва. Някои от посетителите бяха разочаровани, че винарската изба, избрала да покаже вината си тук, не е взела достатъчно бутилки, за да могат да си купят.

Заговорих се с търговския представител Владимир Тасков. Разказа, че в избата все още предстои да бутилират младото вино. Но до седмици щели да го извадят на пазара. „Донесли сме само за дегустация, а когато пуснем готовата продукция на пазара, всички ще могат да опитат“, каза Тасков, доволен, че хората са харесали тазгодишната реколта. По думите му особено хубав тази година е станал мискетът. Винарят обясни, че продължава тенденцията да се търсят вина с плодов привкус. „Те са много популярни в Западна Европа и все повече намират пазар и тук“, допълни Тасков.

Точно срещу щанда с вино, се беше разположил производител на мед от Старосел. Подаде ми дървена шпатулка с манов мед за проба. Оказа се невероятно вкусен. И докато се усетя, от дума на дума, се озовах с буркан мед в чантата.

На тръгване чух зад гърба си няколко посетители да казват, че ще се върнат и утре. Със сигурност ще го направя и аз.  А ако приемате съвети – отидете и вие! Ще намерите не само хубаво вино, вкусни мезета и златен мед, но и празнична атмосфера, носеща много настроение в края на есента.

Подобни статии

Top