Художници бранят сградата на „Гладстон“ 32

dph plovdiv1

Седмица преди Общото събрание на Дружеството на пловдивските художници /ДПХ/, ръководството на ДПХ разпространи на страницата си във Фейсбук декларация, в която призовава колегите си за максимално присъствие на събранието. От Дружеството настояват членовете му да изразят ясна позиция във връзка с извеждането им от сегашната сграда на ул. „Гладстон 32″.

Ето и пълния текст на декларацията:

Скъпи колеги,

На 16.04.2015 г. от 17:00ч. ще се проведе Общо събрание на Дружество на пловдивските художници. Дойде момента, в който трябва да се обединим и да покажем, че „Гладстон“ 32 е нашият дом, нашето място, от което излязоха най-големите български имена. Тази наша светиня и крепост е застрашена от апетитите на пловдивските управници, които впрочем съществуват от години. Пловдив – Европейска столица на културата 2019 г. е един много подходящ повод за Общинарите да отправят медийни просълзяващи изявления, че ще съборят тази сграда и ще ни построят нова и красива. Разбира се, в това ние не вярваме поради показаното досега пренебрежително отношение към нас. Това ни излага на опасността да бъдем изведени с години от залата, пръснати по коридори, в невъзможност да реализираме нормална изложбена дейност. При това отказват да ни дадат каквито и да е гаранции за възстановяване на безвъзмездните ни права върху залата. Предлага ни се 18 метрова сграда – стерилен МОЛ, лишавайки ни от красотата и артистичността на нашата просторна и светла зала. Ние имахме молба към Общината за хубав ремонт, със съвременни материали, тъй като сградата, с уверение на архитекта ни, е с още 150 години гаранция за стабилност.

Ние искаме сигурност, защита и отстояване на достойнството ни, целостта на Дружеството ни. Сега е момента всеки един от нас да покаже убедителна съпричастност в тази защита – протест. Очакваме на 16.04.2015г. максимално присъствие на членовете на ДПХ, за да не съжаляваме после, разпилени и бездомни, по кафенетата какво е трябвало да направим.

Да докажем, че Пловдив е град на художниците!

Ръководството на ДПХ

Днес ДПХ ще даде пресконференция, на която ще оповести позицията си.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top