ХІV-ти национален пленер „Амбелино`2015″ започва в Асеновград

Исторически данни за Асеновата крепост

ХІV-ти национален пленер „Амбелино`2015″ с международно участие ще се проведе в Асеновград от днес до 31 май.

Пленерът води началото си от 1972 г., като в него участват учениците-художници от училище “Св. св. Кирил и Методий” – Асеновград. С годините става регионален за област Пловдив и вече за 14-ти път е национален с международно участие.

Досега в пленера са участвали деца и техните учители-художници от цялата страна и от чужбина, Изостудия “Улей” – Москва с художествен ръководител УДК Юрий Изосимов, Детско ателие “Флоричика” – Кишинев, от Румъния, от побратимените на Асеновград – Прилеп – Македония, Станимахос – Гърция, Бергама – Турция, от Охрид с худ. Ръководител Слободан Путиновски, от “МАЛ БИТОЛСКИ МОМАРТИР” – Битола, Кипър – Никозия.

Първите си творчески изяви със самостоятелни изложби по време на пленера, са направили сега утвърдените художници Златка Бобева – Бургас, Васил Петров – Пазарджик, Николай Кашев – Симитли, Атанас Караманов – Ямбол, Тони Чатля – Прилеп, Андрей Перчемлиев – Габрово.

По време на пленера учениците и учителите-художници опознават художественото и архитектурно наследство на Асеновградския регион и вървят заедно по пътя на творчеството. Пленерът е единствения в света, като начин на провеждане и завършва с взаимна изложба на ученик и неговия учител. Изложбата е пътуваща в центровете на детската рисунка в България и побратимените градове в чужбина.

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top