Цацаров: Молбата за екстрадиция на Цветан Василев е в сръбския съд

Цацаров съобщи, че молбата за екстрадиция на Цветан Василев вече е изпратена

Молбата за екстрадиция на банкера Цветан Василев е подписана вчера и днес трябва да бъде разгледана от компетентнтите сръбски власти. Това съобщи в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров. Той отказа да прогнозира в какъв срок ще бъде разгледана тази молба, но обясни, че министърът на правосъдието на западната ни съседка също има думата и може да наложи санкции по решението за екстрадиция на банкера като последващи действия на изпълнителната власт. КТБ е работила под похлупак и не може да се каже, че просто е фалирала, допълни главният прокурор и посочи, че ще направи всичко възможно да се защитят интересите на вложителите.

Това, което сега се предприема е иницииране на екстрадиционно производство, което започва веднага с изпращането на молбата и необходимите документи към нея. Разбира се има съответен срок, който е поставен и който е визиран в сръбския закон, но така или иначе ние реагираме по най-бързия начин. Оттук нататък всичко е в ръцете на сръбския съд, обясни Цацаров

Главният прокурор припомни, че срещу Цветан Василев е повдигнато обвинение в длъжностно присвояване на 206 млн.лева и заяви, че истината за КТБ няма да бъде скрита. Той посочи, че банката не просто е фалирала и не е извършвала „нормално“, а „отглеждано“ банкиране, което е използвано за цели, част от които нямат нищо общо с нормалната и граничат с политическата практика.

Цялата истина ще се изнесе в съда и ние там няма да скрием нищо. Оттам насетне може би ще станат известни много неща, които нямат чак такова голямо отношение към работата на банката като финансов механизъм или като начин на банкиране. А дори и като работа на банката в условията на стерилна среда, която е създадена от държавните органи и като работа на една структура, която е осъществявала цели, съвсем различни от преките цели, които принципно осъществява една банка, коментира главният прокурор.

По думите на Цацаров ситуацията не е нормална, а политическа и за никого не е тайна, че вложителите в КТБ са поставени в състояние на неизвестност. Главният прокурор обаче беше категоричен, че разследването ще бъде обективно и със сигурност няма да бъде прехвърлено на специализираната прокуратура, тъй като няма законови предпоставки за това.

 

 

Подобни статии

Top