Цацаров поиска възобновяване на делото срещу Боскос

boskos_sad

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане в Апелативен съд – Пловдив за възобновяване  на наказателното производство, по което с решение на Окръжен съд – Пловдив  бяха освободени  от наказателна отговорност Христос Боскос и Васил Калев за причиняване, при пътно произшествие, на средна телесна повреда на 15-годишната Катерина Матеева.

Искането си за възобновяване на делото  главният прокурор е мотивирал с допуснати от Окръжен съд – Пловдив съществени нарушения на материалния закон и неправилно приложена разпоредба на чл. 78А от Наказателния кодекс.

Не са възстановени от подсъдимите причинените от престъплението имуществени вреди на пострадалата в размер на 12 569,11 лева, което е задължителна предпоставка за освобождаване на извършителите от наказателна отговорност.

Пътното произшествие стана на 19 май 2014 г. около 14.00  часа в гр. Пловдив. Тогава гръцкият гражданин Христос Боскос  управлявал собствения си лек автомобил, марка „Нисан”  по ул.”Победа” в посока кръстовището на ул.”Победа” и ул.”Полк. Сава Муткуров” в Пловдив.

Той се движел с превишена скорост по средната лента за движение на западното платно на ул. ”Победа”. По същото време Васил Калев управлявал с разрешена скорост лек автомобил, марка „Мерцедес” по  ул. „Победа”  и също приближавал кръстовището.

По това време непълнолетната Катерина Матеева, на 15 г. от гр. Пловдив, се намирала на западния тротоар на ул.”Победа”, след кръстовището и била застанала срещу маркираната пешеходна пътека.

Двата автомобила, управлявани от Боскос и Калев, се движели към кръстовището, като Калев преминал с автомобила си  на жълт сигнал  със скорост около 46.50 км/ч. , а Боскос форсирал двигателя на управлявания от него автомобил, като последният достигнал скорост на движение около 98 км/ч, приближавайки се към кръстовището.

Поради несъобразената от водачите скорост и нарушаване на правилата за движение по пътищата, в района на кръстовището между автомобилите настъпил удар.  От удара лекият автомобил  „Нисан” се отклонил надясно, насочил се към тротоара на ул.”Победа“ и блъснал стоящата на тротоара пешеходка Катерина Матеева, на която били причинени множество наранявания, представляващи средна телесна повреда.

След проведеното разследване от Районна прокуратура – Пловдив Боскос и Калев бяха предадени на съд с обвинение за това, че при условията на независимо съпричиняване, нарушавайки правилата за движение по пътищата,  по непредпазливост са причинили средна телесна повреда на Катерина Матеева.

С Присъда от 15.06.2015г. Районен съд – Пловдив е признал двамата подсъдими за виновни и е наложил наказание лишаване от свобода за срок от 2 години на Христос Боскос, условно – с изпитателен срок от 4 години и лишаване от право да управлява МПС за срок от 3 години. Васил Калев бе осъден на лишаване от свобода за срок от 1 година, условно – с изпитателен срок от 3 години и лишаване от право да управлява МПС за срок от 2 години.

С присъдата Районен съд – Пловдив осъди Боскос и Калев да заплатят обезщетение на пострадалата за причинените вреди в размер на 12 596,11 лв.

След жалба на осъдените, с решение от 08.10.2015г. Окръжен съд – Пловдив измени присъдата на първоинстанционния съд и на основание чл.78 А от НК освободи Боскос и Калев от наказателна отговорност, като им наложи административно наказание Глоба в размер на 5 000 лева на Босков и 2 500 лева на Калев.

С решението си Окръжен съд – Пловдив отмени и осъждането на лицата да заплатят обезщетение на пострадалата. Според Окръжен съд – Пловдив невъзстановяването на имуществените разходи, направени за лечение, не може да бъде условие за отказа да се приложи чл. 78А от НК, тъй като тези вреди са последица, пряко и непосредствено съпътстваща престъплението, но са вън от неговия състав, от неговата квалификация.

Приел е също, че неприлагайки чл. 78А от Наказателния кодекс (освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание глоба), Районен съд – Пловдив е нарушил правото на защита на подсъдимите.

Този извод главният прокурор счита за грешен и незаконосъобразен.

„Законът не изисква вредите, причинени с деянието, да са част от обективната страна на състава на престъплението, предмет на обвинението. Достатъчно е същите да са пряка и непосредствена последица от деянието.

В този смисъл са и задължителните указания в Постановление на Пленума на Върховния съд  № 7/85г. и Тълкувателно решение на Общото събрание на наказателната колегия № 88/ 82г.“ – се сочи в искането на главния прокурор.

Предстои произнасяне на Апелативен съд –Пловдив.

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top