Цветелина Попова: Исках бебето си повече от всичко!

IMG_20150122_125003

31-годишна жена с тежка форма на бъбречна недостатъчност роди преди няколко дни момченце с месец по-рано в Клиниката по акушерство и гинекология на Университетска болница „Свети Георги“. Бебето е родено с цезарово сечение, а случаят бе определен от лекарите като уникален за практиката им.

31-годишната Цветелина Попова е с вродена аномалия, заради която още като бебе са правени няколко операции, довели впоследствие до бъбречното увреждане. Според лекарите за нея е било изключително опасно да се реши на стъпката да роди бебето си, тъй като заслучаи като нейния е противопоказно да забременяват. Това прави случая изключително рядък.

„Много малък е броят на жените, които успешно износват своята бременност с тази придружаваща екстрагенитална патология, поради честите усложнения, които настъпват в хода на бременноста и най-вече тежката форма на прееклампсия“, поясни доц. Екатерина Учикова, началник на АГ клиниката  при УМБАЛ.

Самата Цветелина е знаела всички рискове.

„Да, имаше опасност за мен, но въпреки всичко реших това бебе да го родя, въпреки препоръките на докторите, че трябва да се направи аборт, поради простата причина, че няма как да бъде износено, аз категорично отказах и реших, че това бебе ще го родя, въпреки всичко“.

За да спасят и майката, и детето лекарите са предизвикали раждане един месец преди посочения термин – 19 февруари. Няколко дни преди операцията на жената е приложена терапия с кортикостероиди, която да предпази все още нероденото дете от белодробна недостатъчност. В крайна сметка на бял свят идва малкият Антоан, който тежи близо 2700 грама и е висок 46 см.

„Наложи се да проведем малко реанимационни процедури, включително и за поддръжка на дишането, макар и за кратко време, след което той е в по-стабилно състояние. Продължаваме лечението“, неонатологът проф. д-р Мая Кръстева.

Случаят е изключително рядък, твърдят лекарите.

„Не си спомням такъв случай, спомням си преди доста години имахме жена с трансплантация на бъбрек, бременност и раждане.“, каза проф. д-р Мария Малинова – завеждащ сектор „Патологична бременност“. И тя, и доц. Екатерина Учикова са положили максимални усилия майката и бебето да бъдат добре.

С всеки изминал ден малкият Антоан все повече укрепва и се очаква в близките дни той да бъде преведен в неонатологията при другите бебета. А до десетина дни има вероятност дори да бъде изписан заедно с майка си.

През цялото време бременността на Цветелина е следена и от лекари от Клиниката по нефрология на Университетска болница.

 

 

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top