Цветен рай от полимерна глина в „Капана“ (СНИМКИ)

Бижута от полимерна глина

Истински цветен рай е ателието за бижута от полимерна глина в пловдивския квартал „Капана“. Лъчезарната и винаги усмихната Златка Димитрова, позната на повечето свои клиенти като Флора, обожава цветята и чрез бижутата си предава своята любов на хора от цялата страна.

За себе си Златка казва, че е човек на изкуството. От шестгодишна свири на пиано, първо учи в Музикалното училище, а след това завършва и Музикалната академия в Пловдив. Творческият й път продължава с работа по заведения, където пее и свири, след което постъпва на работа като учител по музика в частно школо в града под тепетата.

От три години Златка изработва бижута от полимерна глина. Първоначално започва да прави подаръци на своите малки ученици – кексчета, бисквити и кифлички, след което решава да пробва и с цветя. Учила е малчуганите да правят макове от солено тесто, самата тя е изработвала 3Д картини от него. „Децата бяха много ентусиазирани, но все пак имахме часове по музика, а не по изобразително изкуство“, шегува се Златка.

Младата дама обича цветята, но признава, че не може да се справи с отглеждането им. Любимите й растения се променят в зависимост от сезона и настроението – доскоро е харесвала орхидеи, в момента се радва най-много на кокичетата.

Цветята се купуват по всяко време на годината, през пролетта подчертават красотата, а през зимата повдигат настроението. Нарцисите например са като слънчеви лъчи в зимните и мрачни дни, допълва Златка.

За нея изработването на бижута е истинска арт терапия – успокоява я, носи и радост, а щастието е пълно, когато види, че е доставила удоволствие и на своите клиенти.

Полимерната глина не трябва да се бърка с обикновената глина, обяснява Златка. Тя е по-близа до пластмасата, отколкото до керамиката и е много по-здрава. Бижутата не се се чупят толкова лесно, и все пак не е препоръчително с тях да се пренасят дърва, шегува се тя.

Освен за бижута полимерната глина е подходяща и за изработването на украси за вази, диадеми, при подходяща обработка с нея се правят и картини.

Цветята се търсят по всяко време на годината, няма значение дали е Свети Валентин, Коледа или празник през лятото – красотата им е вечна и са подходящ подарък за всеки повод.

Мъжете също са редовни посетители в ателието. Когато идват, господата купуват бижута в големи количества, най-вече това, което половинките им са си харесали предварително.

Освен да прави бижута, чаровната дама си пада и по риболова. Сестра й също е запалена по нестандартното хоби и когато времето позволява, двете грабват такъмите и се отдават на любимото си занимание.

Подобни статии

Top