Цената на водата скача след цената на тока - DC news

Цената на водата скача след цената на тока

Цената на тока скача след цената на водата

Спартак Лъвов Николов пое ръководството на ВиК –Пловдив на 9 септември 2014 година. Той пое управлението от сменения със заповед на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Манол Генов. От 2012 година Спартак Николов е и общински съветник в ОбС от групата на ГЕРБ

– Господин Николов, след като вече поехте управлението на ВиК-Пловдив най-важният въпрос, който вълнува хората, е ще има ли увеличение на цената на водата?

– Има входирано искане в държавната комисия за енергийно и водно регулиране. При всички положения изчакваме да видим каква ще бъде цената на електроенергията, защото Пловдив изцяло се снабдява помпажно. Към момента предстоят разчети и очакваме да бъде одобрена новата цена на електроенергията.

– Какво е предложението, което е подадено в ДКВЕР като цифра?

– Към момента предложението на старото ръковоство ще претърпи корекции и не мога да се ангажирам с точна сума, защото то вече не е актуално.

– С колко ще се увеличи цената на водата?

– Част от трите компонента, които формират крайната стойност-доставка, канализация и пречистване зависят от увеличението на цената на електроенергията. На този етап не е ясно процентът на повишението , защото първо трябва да се направи актуализация в ДКВЕР.

– Може ли да се предположи, че ако цената на тока се увеличи с 10 процента толкова да очакваме повишение и на водата?

– На този етап съобщаването на каквато и да е било цифра ще бъде спекулация. Важно обаче е да се знае, че всички водоизточници на града са на ток и цената на водата е зависима от тази на тока. Освен това очакваме в системата на ВиК да се включат и пречиствателните станции на ВМЗ Сопот, Хисаря и Кричим, което също ще натовари дружеството.

– Има ли данни колко са длъжниците на ВиК и на каква стойност е сумата, които предстои да бъде събрана от некоректните платци?

– Аз съм назначен за управител на дружеството в началото на месеца. По този въпрос съм назначил вътрешен одит. Към момента не мога да назова точно сума.

 

 

 

Подобни статии

Top