Цените на зеленчуците за Великден на пазара в Пловдив

IMG_4569

Великденската салата в Пловдив тази година е поскъпнала значително спрямо 2014-та, което я превръща в истински лукс на трапезата, показа проверка на DCNEWS.

На Четвъртък пазара в града под тепетата броени дни преди Великден могат да се открият както български, така и вносни зеленчуци. Разнообразие има и в цените и това обърква хората, тъй като няма гаранция, че по-скъпото е и по-качествено.

Освен писани яйца, агнешко и козунак, традицията повелява на трапезата да присъства пъстра салата от маруля, краставици, зелен лук и репички. Българската маруля е значително по-скъпа от миналогодишната, като цената й варира от 1,20 до 1,80 лв. за брой.

Салатата може да е и от по-екзотични зеленолистни като айсберг или рукола, а ако обичате по-нестандартния вкус може да добавите листа от спанак и киселец. Килограм от любимия зеленчук на Попай Моряка излиза около 3 лв., а киселецът се търгува двойно по-евтино.

Връзка зелен лук струва между 50 и 70 ст., а репичките са 60 ст.. Картофите за гарнитура към печеното агне са започват от 80 ст. и достигат до 1-1,20 за кг.

Тази година все по-популярни стават и готовите салатни миксове, които са голямо улеснение за заетите домакини. Измити, нарязани и грижливо опаковани, те могат да се намерят във всяка по-голяма търговска верига. 400 гр. моркови например, които трябва само да овкусите, са 1,50 лв., същата е цената и на комбинацията им със зеле или червено цвекло.

Голям проблем за потребителите в Пловдив се оказва произходът на зеленчуците, особено на доматите и краставиците. На голяма част от тях търговците са поставил надписи „произведено в България“, но повечето клиенти се съмняват, че  поради лошите метеорологични условия тази година е трудно да се отгледат толкова качествени зеленчуци.

И все пак ако решите да сложите на трапезата си нашенски домати, то трябва да отделите поне 3 лв./кг. и то за най-дребните бройки. Големите розови домати стигат до 4, 50 лв./кг., а вносните са между 3,20 и 4 лв.

Сходно е положението и при краставиците  – вносните са между 2,50 и 3,50 лв. в зависимост от размера, а българските са с около 25% по-скъпи.

 

 

 

Петя Терзийска

Петя Терзийска следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top