Цигуларят Мичо Димитров с концерт за 20 струни и художник

мичо димитров

Какво става, когато един именит цигулар реши да хване четката? Отвъд музиката ни отвежда заключителният концерт от пролетния цикъл на „Камерна сцена Пловдив“ днес от 19.00 часа в Радио Пловдив.

ТРОЕН ПРАЗНИК

В „Концерт за 20 струни и художник“ виртуозът Мичо Димитров ще свири популярни класически теми и ще покаже последните си картини. На сцената с него ще бъдат Виктория Каридова – цигулка, Добрина Николова – цигулка,Татяна Филипова – виола,  Антонина Юрганджиева – чело, и Петър Салчев – вокал, а платната му ще бъдат изложени във фоайето на Радиото, където маестрото ще вдигне наздравица и за още един повод – рожденния си ден, който е на същата дата.

ЗА СТРУНИТЕ И ЦВЕТОВЕТЕ

Стремежът ми е да разчупя традиционния формат цигулка – пиано и да представя безсмъртни квартетни произведения от Хайдн, Моцарт, Менделсон, любими пиеси от Бах, Бетовен, Бийтълс, Скот Джоплин. Ще музицирам с младите и талантливи колежки от Държавна опера – Пловдив , стремим се да покажем красотата на класическата музика и да увлечем по нея и младежка аудитория, обяснява Мичо Димитров.

Освен брилянтен цигулар, Мичо изявява артистични заложби и като художник. От 2012 г. насам е реализирал множество самостоятелни изложби и участия в съвместни експозиции в България и Холандия.

Рисуването ми дава свободата, която класическите партитури не позволяват, казва маестрото.

На платната му оживяват пловдивски църкви и знакови къщи, греят сините кубета на гръцки островни храмове, както и алеите с вековни кестени в Холандия. Някои от картините му напомнят абстрактни видения от тайни африкански и карибски култове.

За първи път в музикалната си кариера маестрото ще говори между отделните изпълнения, по примера на джазовите музиканти.

Мисля, че класическата музика може много да спечели от непосредствения контакт с публиката. Ще разкажа любопитни истории, свързани с всяка от представените пиеси, открехва завесата маестрото.

„Концерт за 20 струни и художник“ е заключителният от пролетния, четвърти сезон на „Камерна сцена Пловдив“.

ВИЗИТКА

Мичо Димитров е роден в Пловдив. На 10-годишна възраст печели  първа награда на международния конкурс „Ярослав Коциан” в Чехословакия. Възпитаник Пловдивското музикално училище и Държавната консерватория. През 1980 г.  става специализант на проф. Ифра Нийман в Академията „Гулдхол Скуул” в Лондон. Завършва специализацията си с най-високото отличие CONCERT RECITEL DIPLOMA. Мичо Димитров е хоноруван преподавател по цигулка и камерна музика в Ричмънд Колидж и активно концертира в Оксфорд, Кембридж, Ричмънд, Лондон. След завръщането си в България става концертмайстор на Пловдивска филхармония и преподавател в Музикалната академия в града. От 1988 г. Мичо Димитров живее и работи  в Холандия,  където е концертмайстор на симфоничния оркестър в Хилверсум, а от 1989 г. е един от концертмайсторите на големия филхармоничен оркестър на холандското радио в Хилверсум. Музикант на годината 2013 в класацията на БНР, Мичо  гастролира в Унгария, Сърбия, Хърватско, Германия, Румъния, Полша, Армения, Чехия, Словакия, Франция, Испания, Куба, Австрия, Швейцария, и др.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top